Site icon Vipavska.eu

Beočanin novi stari župan

Županske volitve v Ajdovščini

Lokalne volitve v Ajdovščini so prinesle novega-starega župana. Volivci in volivke so pokazali, da so zadovoljni z dosedanjim delom Tadeja Beočanina in mu zaupali mandat še nadaljnja štiri leta.

Predvolilna kampanja je letos potekala mirno, v njej pa ni nikoli prišlo do soočanja vseh treh kandidatov. Za mesto župana potegovali aktualni župan Tadej Beočanin (1982) iz Ajdovščine, bivši župan Marjan Poljšak (1945) iz Ajdovščine in novo ime Miha Kapelj (1980) iz Dobravelj. Že v prvem krogu je zmagal Tadej Beočanin kot kan

didat stranke SD s podporo stra

nk Desus, SMC in Liste Burja. Prejel je 5238 glasov. Drugo uvrščeni je bil Miha Kapelj, kandidat strank SDS in NSi, ki je prejel 2104 glasov, tretji pa Marjan Poljšak, kandidat NSD, ki je prejel 1474 glasov. Za občinski svet Ajdovščine so se potegovale  stranke DeSUS, SDS, NSi, ZZP, Levica, SMC, in NSD in Lista Burja.

Za kandidaturo pa se niso odločile parlamentarne stranke LMŠ, SLS, SNS in SAB. Sočasno so potekale tudi volitve v svete krajevnih skupnosti, prvič tudi v Plačah.

Volilna udeležba v Ajdovščini je bila 56,74 odstotna, več kot pred štirimi leti (52,2 odstotna) in več od slovenskega povprečja (51,2 odstotna). Oddanih je bilo 8. 945 glasov, od tega je bilo 129 neveljavnih. V občinskem svetu bodo tako naslednje štiri leta sedeli: za SD Ljubomir Vidrih, Zvonko Vidmar, Mitja Tripković, Valter Polanc, Andreja Škvarč in Kazimir Čebron;za SDS David Koren, Dejan Škvarč, Bojan Mikuš, Janez Tratnik, Alojzij Klemenčič in Miha Kapelj; za Listo Burja Ivan Krašna, Matjaž Bajec, Igor Česnik, Bruna Kastelic in Katja Mužina; zaNSi  Jožko Premrn, Adam Raspor in Dragotin Štokelj; za ZZP  Angel Vidmar in Uroš Štor:za SMC Jurko Pergar;zaNSD Marjan Vidmar; za DeSUS Suzana Krašna; za Levico Nina Štrancar.  Na ustanovni seji 2. drugega decembra, so se sestali novoizvoljeni svetniki. Za podžupana so spet izvolili Mitjo Tripkoviča; pridružil se mu je Ivan Krašna, ki bo zadolžen za gospodarstvo. Matjaž Bajec pa bo predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.

Na rezultate volitev se je odzval župan Tadej Beočanin, ki je rezultat ocenil kot navodilo, da bo še naprej deloval v smeri razvoja občine z vlaganji v ljudi, gospodarstvo in prostor. Napovedal je tudi, da bo uprava proračun za 2019 prejela še v letošnjem letu. Miha Kapelj tudi ni skrival zadovoljstva ob rezultatu, saj je njegova poslanska skupina prejela šest svetnikov, enega več kot doslej. Nad rezultatom pa ni bil zadovoljen Marjan Poljšak, ki je upal na večje število glasov: “Žal mi je, da polovica volivcev ni prišla na volišča. Jaz sem se potrudil. Žal mi je, da nisem uspel in da se bo zdaj socialno najbolj šibkim občanom slabo godilo, tudi zaradi občinske politike.

Tadej Beočanin je v predvolilni kampanji obljubil tristo novih trajnih delovnih mest, urbano prenovo mesta Ajdovščina, 90 novih stanovanj, razvoj turizma in kulture, športa in društvenih dejavnosti, razvoj kmetijstva, transparenten in demokratičen način dela.

Nika Kravos

 

DELITE
Exit mobile version