Site icon Vipavska.eu

Vipavska ni ena. Vipavskih je 10.000.

Danes se pripravlja za tisk nova številka brezplačnika Vipavska. V nabiralnikih vseh gospodinjstev občin Ajdovščina, Vipava in delčkom novogoriške (Branik) bo naslednji teden.

Glavni intervju z Jurijem Paljkom, Vipavcem v zamejstvu, govori o Primorski po padcu meje. Pesnik in urednik Novega Glasa Paljk vidi, da čezmejnega sodelovanja ni dovolj, ampak da gre le za prazne besede. Opozarja, da je izseljevanje mladih Slovencev v tujino katastrofa, ki jo bomo začutili čez 15 let, ko bomo občutili pomanjkanje izobražencev. Kot dolgoletni vatikanist pa je Paljk ocenil, da je papež Frančišek zamenjal ljudi na vrhu, t.i. srednjega sloja pa ne, ker je to zelo težko. Napoveduje izpraznitev cerkva, če v Cerkvi ne pride do temeljite prenove.

V kolumni Žige Turka znani mnenjski voditelj in bloger opozarja, da EU prinaša red in da Slovenci znamo biti dobri. Pronicljivi poznavalec primorskega gospodarstva in politike Milan Gregorič pa opozarja, da Trst postaja konica kitajske svilne poti in napoveduje, da bo koprsko pristanišče zaradi zapravljenih priložnosti postalo drugorazredno.

Zgodovinar dr. Renato Podbersič je napisal zgodbo o judovski družini, ki je živela na glavnem ajdovskem trgu in tam imela molilnico. Družina Ergaver ohranja ta dragoceni spomin.

V Podnanosu, nekdanjem Šembidu se obeta pomemben glasbeni dogodek, saj se bodo tam zbrali narodno-zabavni ansambli na nekakšnem polfinalu za sloviti Vurberški festival. Prav v Podnanosu so namreč začeli svojo glasbeno kariero mnogi ansambli. Letos bo nastopilo več kot 20 ansamblov, med njimi tudi Špadni fantje iz Vipave in Hram iz Prvačine.

Zelo zanimiv je tudi intervju Eve Gregorc s šolsko sestro Rebeko Kenda, ki bo tudi letos okoli sebe zbrala več kot 500 otrok in mladih v Kanjem Dolu pod Javornikom. Intervju je nastal v sodelovanju s portalom Domovina.je. Sestra Rebeka trdi, da razvajanje v vzgoji vodi v kaos.

Veliko člankov bo objavljenih tudi na spletnih straneh medijske skupine Primorski odmevi, ki združuje štiri portale Vipavska.info, Obalainfo.si, e-sneznik.net in Slovenski rod. Članki bodo v tiskani obliki dosegli več kot polovico Primorcev, saj je skupna naklada brezplačnikov Vipavska, Primorski odmevi in Snežnik 50.000 izvodov. V medijski skupini Primorski odmevi so ponosni tudi na zgledno sodelovanje s portaloma Domovina.je in Iskreni.net ter z goriškim tednikom Novi Glas. “Skupaj smo veliko močnejši,” trdi ustanovitelj skupine Bojan Oblak.

Vipavsko ureja Tino Mamić. Izhaja v nakladi 10.000 izvodov, kar je več kot šteje prodana naklada tržaškega Primorskega dnevnika ali koprskih Primorskih novic.

DELITE
Exit mobile version