Site icon Vipavska.eu

Poslovila se je Lojzka Bratuž

Lojzka Bratuž v oddaji Pričevalci, ki jo je predvajala Televizija Slovenija.

Goriški Novi Glas danes objavil novico, da je umrla Lojzka Bratuž, hči skladatelja in pedagoškega delavca Lojzeta Bratuža ter učiteljice in pesnice Ljubki Šorli.
Urednik Novega Glas Jurij Paljk je o njej zapisal: “Mi pa smo jo poznali in cenili predvsem kot pedagoginjo, kulturnico in osebo, ki je imela pretanjen odnos do naše slovenske in ne samo slovenske stvarnosti. Bila je tudi glasbenica, kot njen brat Andrej, predvsem pa izobraženka, ki je tkala vezi med plemenitimi ljudmi vseh narodnosti na Goriškem in v širšem prostoru.

V uredništvu Novega glasa se je bomo spominjali kot zveste sodelavke, spremljevalke in seveda naročnice, ki je večkrat poklicala v uredništvo in pohcvalila naše delo, predvsem pa opozarjala na pomembne kulturne dogodke. Prof. Lojzko Bratuž bomo ohranili v lepem spominu. Naj ji Večni podari trajni mir in večna Luč naj ji sveti!”

Sicer pa o Lojzki Bratuž pišejo tudi enciklopedije. Njeno otroštvo je bilo zaznamovano s fašističnim nasiljem, katerega žrtev je med prvimi postal njen oče. Osnovno šolo in klasični licej je končala v Gorici, potem pa na filozofski fakulteti v Trstu doštudirala literarne vede ter 1967 iz njih tudi doktorirala. Poučevala je na goriških srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom, od leta 1975 do upokojitve pa je bila redno nastavljena na Fakulteti za tuje jezike in književnosti na videmski univerzi, kjer je poučevala slovensko književnost.

Med delovanjem na univerzi v Vidmu je preučevala slovenske pesnike in pripovednike druge polovice 19. stoletja (Simon Gregorčič), goriške literate ter cerkvene dostojanstvenike in njihovo mesto v zgodovini slovenske književnosti in kulture. Posebej so pomembne njene študije o pridigah in neobjavljenih pismih prvega goriškega nadškofa Karla Mihaela Attemsa. Ukvarjala se je z leksikografijo in slovaropisjem.

Lojzka Bratuž na predstavitvi ene svojih zadnjih knjig. Foto: (c) Tino Mamić

O njej je pred dvema letom dokumentarno oddajo posnel dr. Jože Možina, ki je danes na tviterju povzel: “Poslovila se je dr. Lojzka Bratuž, Pričevalka, zadnja iz mučeniške družine primorskih herojev, ki so trpljenje in krivice znali spremeniti lepoto, ljubezen do slovenstva, srčnost, milino, globoko vernost. Z njeno smrtjo je slovenska Gorica izgubila pomemben del sebe.”

Oddajo Pričevalci s pokojno Lojzko Bratuž si lahko ogledamo tudi na internetu. Vsebina oddaje je pripoved hčerke slovenskega mučenca Lojzeta Bratuža, ki so ga italijanski nacionalisti zaradi poučevanja slovenskih pesmi umorili v Gorici leta 1937, ponazarja srž trpljenja primorskih Slovencev, ki so bili zatirani pod italijansko okupacijo po letu 1918. Lojzka Bratuž se je rodila leta 1934 v Gorici očetu Lojzetu, vsestranskemu glasbeniku in skladatelju ter materi Ljubki Šorli, ki je bila učiteljica in pesnica. Otroštvo Lojzke je močno zaznamovalo fašistično nasilje in še danes ima pred očmi umirajočega očeta, ki je umrl zaradi posledic zastrupitve italijanskih preganjalcev. Lojzka pove, kako so očeta, zavednega Slovenca, fašisti zasledovali in mu grozili, ker je bil kot organist ter pevovodja na goriškem zelo dejaven. Nekaj dni pred smrtjo so mu fantje pred bolnišnico, kjer je ležal, še zadnjič, na skrivaj, zapeli priljubljeno pesem Kraguljčki. Izguba očeta in vpadi fašistov v njihovo hišo, zapor in mučenje mame, vse to je družino močno zaznamovalo. Odraščanje zanjo in brata je bilo zato zelo težko, mati pa je svojo žalost in spomin na moža zlila v pesmih, ena od teh bo med pričevanjem tudi prebrana. Lojzka je osnovno šolo in kasneje klasični licej končala v Gorici, potem pa na filozofski fakulteti v Trstu doštudirala literarne vede, kjer je leta 1967 tudi doktorirala. Poučevala je na goriških srednjih šolah, delala na videmski univerzi s slovenskim učnim jezikom. Bratuževa je izdala vrsto pomembnih znanstvenih monografij, ki sodijo med temeljna dela o slovenski prisotnosti na Goriškem.

Povezava do oddaje: https://4d.rtvslo.si/arhiv/pricevalci/174446783

DELITE
Exit mobile version