Site icon Vipavska.eu

Odkrito o migracijah

Migracije so v Sloveniji že tri leta. Kljub temu nekateri tega še vedno nočejo slišati in videti problemov, ki jih prinašajo med naše ljudi. To je jasno pokazala  pogovorna oddaja »Odkrito o migracijah« na TV Slovenija 3, v torek, 30. aprila 2019.

V tej oddaji sta sodelovala predstavnika civilnih iniciativ  Borut Rojc iz Ilirske Bistrice in Maja Kocjan iz Bele Krajine. Oba prihajata iz krajev, kjer ljudje najbolj občutijo nezakonito prestopanje meje migrantov. Katarina Brvar Strgar pa  je v oddaji zastopala stališča nevladnih organizacij PIC.

Problemi ljudi ob meji

Oddajo je vodil novinar Igor Pirkovič, ki je na začetku povedal, da se žal, na vabilo v to oddajo niso odzvali predstavniki policije in državni sekretar, kar je očitno znak, da problem migracij vlade, policije, pa tudi vojske ne zanima in da jim ni mar za ljudi, ki imajo z migranti vsakodnevne težave. Maja Kocjan iz Bele Krajine je potožila, da se  njihovi ljudje ne čutijo več varne, da se povečujejo ilegalni  prihodi, da ostajajo za migranti kupi smeti, ki jih morajo potem občinske službe odstranjevati. Migranti vdirajo v stanovanja, kradejo avtomobile in druge stvari. Zgodi se tudi, da  se ljudje  zjutraj usedejo v avtomobil, da bi šli na delo, pa jim migranti začnejo razbijati po avtomobilu, da vdirajo v garaže, da se večje skupine mladih moških sprehajajo naokrog in da so zato ogrožena tudi dekleta.

Ob tem je  predstavnica  PIC arogantno pripomnila, da so  dekleta in žene v tem smislu ogrožene tudi doma, kar je bila grda žalitev in zatiskanje oči pred pravimi težavami ljudi, ki jih na svoji koži občutijo. V zraku je bi celo  dvom, kot da to  ne more biti res, saj kazniva dejanja migrantov sploh niso bila dokazana. Seveda, saj jih nihče ne  prijavi. Voditelj je postavil vprašanje, če so ti ljudje tudi plen velikih dobičkarjev in dobil odgovor, da je to resnica in da pri nekaterih najdejo tudi velike vsote denarja. Predstavniku civilne iniciative Rojcu pa je med drugim postavil vprašanje, ali gre pri civilni iniciativi za nestrpnost in ksenofobijo in dobil odgovor »niti za eno, niti za drugo, ampak za resnico.«

Prikrivanje: migrant policistu zlomil roko

Rojc je še povedal, da novica o tem, da je migrant  policistu zlomil roko ni prišla v javnost, kar je točen dokaz in dejstvo, da se negativno obnašanje migrantov do domačinov ob  Šengenski meji drži v tajnosti in ne pride v javnost, zato se je spraševal,  kje so naši novinarji. Pokazal je tudi posnetke kupov smeti, ki jih  migranti puščajo za seboj in  posnetke kako izgleda stanovanje ali avtomobil domačinov po vlomu nezakonitih migrantov, ki pogosto menjajo smeri in se sproti med seboj obveščajo z različnimi znaki in tablami. Maja Kocjan iz Bele Krajine je potožila, da  že tri leta opozarjajo javnost in pristojne organe, v kakšnih razmerah živijo, pa se zaradi tega ni še prav nič spremenilo. Šengenska meja  do sedaj ni še z ničemer zavarovana, ni vojske, ni policije in Ljubljane očitno naši problemi ne zanimajo. Ko pa ljudje pokličejo policijo dobijo odgovor, da je policistov premalo in da so na terenu.

V oddaji se je celo  čutilo  neko nezaupanje do vsega povedanega, kar občutijo ljudje ob  prihodu migrantov. Včasih smo gledalci imeli celo občutek, kot da sta predstavnika prizadetih krajev na zasliševanju, čeprav je bilo izrečeno tudi, da so nekako razumljeni kot ogroženi, zanje pa se še ni naredilo nič, da bi se razmere izboljšale. Vprašanje voditelja oddaje, ki je gospoda Rojca vprašal, po njegovi politični usmeritvi je bilo v tem primeru popolnoma neumestno in neprimerno.

In na koncu je ob vseh  dokazih prizadetih občanov sledilo še zaključno vprašanje ali je res ogrožena varnost naših ljudi? In kakšen je bil odgovor predstavnice nevladnih organizacij PIC? Dejala je: «Ne, vse imamo pod kontrolo!«

Bolj so zaščiteni migranti kot domačini

Glede na vse povedano, smo gledalci imeli občutek, da vse le ni bilo tako odkrito, kot bi moralo biti, glede na naslov oddaje in da so dejansko še vedno bolj zaščiteni migranti, kot naši ljudje v lastni domovini, ki bi jih za podobne prekrške preganjala policija in jih oglobila.

DELITE
Exit mobile version