Site icon Vipavska.eu

Evropske volitve: poraz desne sredine

Pred volitvami sem večkrat poudaril, da bo v novem Evropskem parlamentu manj poslancev Evropske ljudske stranke in Evropskih socialistov ter več desničarjev. To se je uresničilo. Verjetno se bo ta trend čez pet let še nadaljeval.

V Sloveniji sicer težko ocenjujemo rezultat, ker je, v to sem trdno prepričan, del glasovnic ponarejen. To bi volilna komisija lahko hitro preverila, a ne bo, saj politika nima tega interesa.

Vsekakor pa je bilo opaziti malce višjo udeležbo, kar je šlo na roko politični levici. Slovenska levica je vsekakor zmagovalka, saj je dobila mandat več kot pred petimi leti. Največji zmagovalec je gotovo LMŠ, ki je z neprepoznavnimi in slabo izobraženimi kandidati dobila dva mandata. Zmagovalka je tudi SD, ki je dobila dodatnega poslanca in očitno precej glasov odtegnila konkurenčni stranki Levica. Namesto poslanke Levice bo v Bruselj odšel v isti majici, rdeči z obrazom kubanskega množičnega morilca, poslanec SD.

SDS je s koalicijo z neparlamentarno SLS zadela v polno, saj je povečala delež glasov za dva odstotka in se utrdila kot najmočnejša v državi. Dober signal volilcem je tudi predvolilna koalicija, saj razbija stereotip, ki ga širijo mediji o njeni domnevni nesposobnosti sodelovanja s partnerji. Veseli so lahko tudi, da jim desničarji niso pobrali veliko – SNS in Dom sta jim skupaj vzeli največ tri odstotne točke.

SLS je ponovno pokazala, da gre za vsidrano stranko z zelo močnimi občinskimi odbori. Ponoven mandat daje stranki tudi pogum na poti obnove, ki jo vodi Marjan Podobnik. Seveda bo pri SDS sedaj malce grenkega priokusa, ker so enega od treh poslancev izgubili na račun preferenčnih glasov SLS. Nekateri v straki bodo temu rekli tudi pirova zmaga. Tako kot nekateri v NSi pred petimi leti.

A NSi danes tega priokusa nikakor nima več in ji je lahko le žal, da ni ponovila zgodbe prejšnje petletke. Za NSi je ta rezultat, ki je za 4 odstotne točke nižji, slab. Čeprav bodo rekli, da je delež precej višji od tistega z državnozborskih volitev, pa potihem dobro vedo, da so doživeli poraz.

Poraz je doživela tudi stranka Dom, saj je dobila malo. To bi utegnilo stranko tudi pokopati. Ne glede na to pa bo Dom ali njej podobna stranka prej ali slej doživela preboj v parlament.

Pomladne stranke so pred petimi leti presegle 41 odstotkov, danes pa so padle na 37 odstotkov. Za to težko najdemo drugo besedo kot poraz. Če bi vse tri desnosredinske stranke nastopile skupaj, bi bil rezultat boljši.

PS:

Končnih rezultatov še ni, zato tudi nisem mogel primerjati števila volilcev. Ta komentar je samo na podlagi deležev glasov. Ko bodo te številke znane, bodo stranke lahko naredili natančnejše analize.

PPS:

Primorska je ostala brez enega samega poslanca v Evropskem parlamentu…

DELITE
Exit mobile version