Site icon Vipavska.eu

Veto na zakon o zasebnih šolah!

Državni svet, zgornji dom slovenskega parlamenta, je podal veto na odločitev Državnega zbora, ki je odtegnil velik del denarja javnim šolam, ki so jih ustanovili zasebniki. Spodnji dom parlamenta bo zato moral ponovno odločati o tem, novela zakona pa bo sprejeta le, če bo za absolutna večina poslancev. Pri prvem glasovanju vladna koalicija te večine ni imela. Poznavalci ocenjujejo, da jo bo dosegla le z veliki težavo.

Državni svetniki so s 17 glasovi za in 13 proti izglasovali odložilni veto na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol. Poslanci bodo o noveli ponovno odločali predvidoma v četrtek, za njeno potrditev pa bo potrebnih najmanj 46 glasov.

Eden najboljših poznavalcev slovenske notranje politike Peter Jančič je na svojem portalu zapisal, da so svetniki pokvarili počitnice poslancem vladajoče koalicije, ki so se mnogi že odpravili na morje.”Še posebej napeto bo pri zakonu, s katerim poskuša koalicija za nekaj sto tisoč evrov znižati financiranje šolanja otrok na O.Š. Alojzija Šuštarja (in na še nekaj podobnih šolah), da bi s tem uresničili sodbo ustavnega sodišča, po kateri bi najpozneje že pred tremi leti in pol morali za nekaj sto tisoč evrov povišati financiranje šolanja otrok na teh šolah, ki ga morajo starši zdaj doplačevati,” je napisal Jančič na portalu spletnicasopis.eu.

Rezanje denarja za osnovnošolce je najbolj branil levi sindikalist Branimir Štrukelj, ki je besedo dobil kar štirikrat. Jančič piše: “Govoril je kot predsednik komisije za področje kulture, kot sindikalist, kot navaden svetnik, na koncu pa je pred glasovanjem še pojasnil svoj glas. A Štrukelj ni prepričal večine svetnikov, da ne bi izglasovali veta. Se je pa zelo trudil, ker za ponovno potrditev hudo sporne odločitve koalicija namreč nima večine v državnem zboru. Deset poslancev SMC je odreklo podporo varčevanju že pri prvem glasovanju, ker so ocenili, da to ne izvršuje sodbe ustavnega sodišča, ki je zahtevalo odpravo diskriminacije in ne povečanja.”

Peter Jančič ocenjuje, da nasprotniki enakega financiranja šolanja otrok brez vladne SMC sežejo največ do števila 44. “Da jih ni 46, je pokazal rezultat prvega glasovanja v DZ, kjer je spremembo podprl tudi največji del Levice, ki se je do odločitve SMC napovedovala, da se bodo njeni poslanci vzdržali. A ko je stvar postala resna, so si hitro premislili.”

NAŠ KOMENTAR:

Kaj bo v četrtek, je seveda težko napovedati. Levica ni enotna. Mnogi levičarski intelektualci in politiki vidijo, da gre za državo škodljivo potezo ali vsaj za protiustavno novelo zakona.

Glede na izjemno aktivnost nekaterih levičarskih mnenjskih voditeljev bodo strici iz ozadja, ki v vsaki zasebni pobudi vidijo razrednega sovražnika, verjetno marsikaj poskusili, da bi dosegli svoj cilj, diskriminirati otroke, ki hodijo v katoliško ali waldorfsko osnovno šolo. Zato bi znal tudi kak poslanec SMC popustiti – botri iz izadja namreč ne prepričujejo samo z argumenti, ampak tudi z grožnjami. Državni svet se je danes ponovno pokazal kot korektor slovenske demokracije, ki jo je levičarska vlada že večkrat poteptala, tudi če se postavi zoper  voljo Ustavnega sodišča. 

Zelo zanimiv komentar o ozadjih odločanje je bil objavljen tudi na portalu Domovina: KLIK.

DELITE
Exit mobile version