Site icon Vipavska.eu

Ko je ideologija aktualne oblasti nad ustavo in zakoni

Kot predsednica Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti že vrsto let opozarjam na različne krivice in kršitve človekovih pravic, ki se dogajajo posameznikom in skupinam, ter jim skušam po svojih najboljših močeh in v okviru pristojnosti tudi pomagati.

Prav razprava v državnem zboru o noveli Zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja je ponovno pokazala, kako nemočni so lahko posamezniki, v tem primeru starši in otroci zasebnih osnovnih šol, ko iščejo pravico, ki jim sicer pripada po ustavi.

Eva Irgl

Odločba ustavnega sodišča iz decembra 2014 je namreč jasna. Vsak javno veljavni program osnovnošolskega izobraževanja mora biti v celoti financiran s strani države, pri čemer je popolnoma nepomembno, ali program izvaja javna ali zasebna šola. Tukaj ne gre za vprašanje vrste šole, niti za vprašanje financiranja šolskih prostorov, opreme ali učnega materiala. Gre preprosto za to, da se tako učenec v zasebni osnovni šoli kot učenec v javni osnovni šoli učita isto matematiko, zaradi česar morajo za oba veljati ista pravila in isti pogoji.

Tako prejšnja kot sedanja vlada pa samo iščeta načine, kako zaobiti odločbo ustavnega sodišča, s čimer ohranjata neustavno stanje. Več kot očitno je, da je v tem primeru ideologija nad ustavo in zakoni.

Tako prejšnja kot sedanja vlada pa samo iščeta načine, kako zaobiti odločbo ustavnega sodišča, s čimer ohranjata neustavno stanje. Več kot očitno je, da je v tem primeru ideologija nad ustavo in zakoni. Žalosti me, da gre pri ravnanju levih vlad in koalicij za ideološko zaslepljenost, zaradi katere ne zmorejo pogledati na koristi učencev, ampak imajo pred seboj izključno lastno politično agendo.

Vedeti namreč moramo, da  zakon, ki ga je pripravil minister Pikalo, ne le da ne uveljavlja odločbe ustavnega sodišča, temveč še poslabšuje položaj otrok, ki obiskujejo zasebne osnovne šole. Predlog je tako skrajno nepošten in nepravičen. Minister pa bi moral biti prvi, ki spoštuje najvišji pravni akt v naši državi. Ne nazadnje je tudi ob nastopu ministrske funkcije v državnem zboru zaprisegel, da bo spoštoval ustavni red in deloval za blaginjo Slovenije.

Pikalov zakon še poslabšuje položaj otrok, ki obiskujejo zasebne osnovne šole.

Eva Irgl

DELITE
Exit mobile version