Site icon Vipavska.eu

Kmečki upor: problem niso zveri, marveč “stroka”

Končno smo le dočakali organiziran upor naših kmetov, torej tistih, ki najbolj občutijo strah in materialne posledice preštevilnih volkov in medvedov v naših gozdovih. Vsem upornikom, ki so se zbrali v Velikih Laščah moje čestitke in le tako naprej po poteh naših prednikov, ki so se upirali krivicam v družbi.

Zveri so se v naših gozdovih potihoma in vztrajno razmnoževale z določenim namenom, ker je privilegirana »stroka« tako načrtovala ne glede na posledice, ki jih čutijo prizadeti kmetje. In ista »stroka«, jih je hitela še učiti, kako naj sobivajo v zvermi. Naše sodišče, ki naj bi bilo višek sodne veje oblasti, je takoj nasedlo nevladnikom ter ustavilo izvajanje že sprejetega intervencijskega zakona za odstrel preštevilnih volkov in medvedov v naših gozdovih.

In tako smo mesece in mesece poslušali o neki zvišeni »stroki«, ki je edina pristojna za rešitev tega strokovnega problema v Sloveniji. Vsa ta stroka sedi po pisarnah v Ljubljani in je za to dobro plačana. Naši pridni slovenski kmetje, ki delajo v vinogradih, gozdovih, njivah in travnikih, niso pri vsem tem imeli nobene besede. Nihče jih ni povabil, da bi skupaj reševali nastalo situacijo. Kaj šele, da bi v postopku veljali za »stroko«, kot so bili gozdarji, lovci, Zavod za gozdove, nevladniki in še kdo. Slišati je bilo celo ocene levice, naj se ta tematika umakne s političnega parketa. Ministra za okolje in prostor Zajca pa ta politika ni zanimala, saj tam ni bilo stroke, le nekaj sto kmetov, ki so državljani republike Slovenije, volivci in davkoplačevalci ter edini, ki so bili zaradi »visoke stroke«, tudi oškodovani. Naši politiki jih vidijo samo pred volitvami, potem pa nanje kar pozabijo.

Tudi našega predsednika vlade Marjana Šarca ni bilo videti v Velikih Laščah. Sramota. S tem je sam pokazal, kako spoštuje svoje državljane in kako se zanima za njihove probleme. Gospod Šarec je predsednik vlade, ki te kmete še kako potrebuje, sicer bo kmalu rasla robida tudi v Ljubljani in okrog nje. Iz njegove vlade je bila izjema samo ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, ki je ponudila kmetom tudi svojo pomoč pri reševanju tega problema.

Vsi naši odnosi v Sloveniji so politika, saj pomeni beseda polis ljudstvo. Jasno je, da je t. i. stroka skuhala to juhco in naj jo sedaj še poje. Kmetje za to nimajo nobene krivde. Če bi res imeli v naši vladi urejene odnose in pošteno stroko, ki v tem primeru išče samo pike in vejce in tudi zaslužke, do takih problemov z zvermi ne bi smelo biti.

Problem torej niso zveri ampak »stroka«, ki to ni. To je trgovina po dolgem in počes in kaže na vso nesposobnost in neodgovornost Šarčeve vlade, ki je tudi shod kmetov v Velikih Laščah ignorirala, kot so ga ignorirali tudi režimski mediji. Vse to dokazuje v kakšni državi živimo leta 2019 in kakšen odnos imajo vladajoči do tistih ljudi, ki utrpijo škodo zaradi prevelikega števila zveri v naših gozdovih.

Za laično javnost Magda Rodman

DELITE
Exit mobile version