Site icon Vipavska.eu

Borisu Pahorju so v Ljubljani iz rok iztrgali mikrofon

Akademik Boris Pahor (105), ki se še spominja požiga Narodnega doma v Trstu in je preživel nemški lager, nasprotuje preimenovanju praznika vrnitve Primorske k matici Sloveniji.

“Zamejski pisatelj Boris Pahor, pričevalec fašističnega nasilja nad Slovenci v Italiji, ki je včeraj slavil 106. rojstni dan.Rojen je bil leta 1913 v Trstu. Na slavju v knjigarni Konzorcij je tako doživeto pripovedoval o svojem življenju in spodbudil k učenju zvestobe slovenski identiteti. da so ga morali organizatorji večkrat prekinjati in, če mu ne bi iz rok dobesedno iztrgali mikrofona bi srečanje z njim trajalo celo popoldne in ne samo dve uri.”

Portal Topnews.si s člankom Voduška

Tako je napisal Vladimir Vodušek, urednik portala Topnews.si in nadaljeval: “Med gosti je bilo opaziti tudi nekaj zanimiv imen med njimi nekdanji minister za kulturo Jožef Školč in Evgen Bavčar, slepi filozof in fotograf, ki živi v Parizu, ki ga je Boris Pahor imenoval “začetek”, da sploh obstaja, in mu pripisal zasluge, da je Nekropola, njegov najbolj znan roman iz leta 1967, leta 1990 izšel v francoščini, zatem pa so ga prevedli še v številne tuje jezike.

Pahor je bil kritičen in hkrati žalosten ob tem, da “Slovenci nismo dovolj zavedni”, zato je spodbudil k učenju zvestobe slovenski identiteti. Biti zaveden Slovenec po njegovem mnenju pomeni, da si zaveden v sebi, šele tedaj lahko braniš jezik. Zaradi takšnega razmišljanja mu sicer, kot je še poudaril, očitajo nacionalizem, povedati pa želi le, da se ne poznamo in ne cenimo dovolj, saj smo po njegovem prepričanju eden najbolj kulturnih narodov v Evropi.”

Celoten članek Vladimirja Voduška najdemo tukaj: KLIK

DELITE
Exit mobile version