Vipavska.eu

Pipistrel dostavil še zadnje, 194. letalo za indijsko vojsko

“Z veseljem in ponosom vam sporočamo novico, da je Pipistrel uspešno dostavil vseh 194 letal iz pogodbe indijskega Ministrstva za Obrambo,” je sporočila Taja Boscarol iz ajdovskega podjetja Pipistrel.
Oktobra 2015 je v hudi mednarodni konkurenci Pipistrel zmagal na natečaju za dobavitelja 194 visoko sposobnih šolskih letal »Garud« za indijske letalske sile (Indian Air Force), indijsko mornarico (Indian Navy) in indijsko narodno letalsko kadetsko akademijo (National Cadet Corps, NCC) za različne namene šolanja pilotov. To je bila po številu letal doslej največja enkratna pogodba o dobavi lahkih letal na svetu.

Z uspešno opravljenimi dobavami se je Pipistrel izkazal kot strokovno sposoben in zanesljiv industrijski partner v eni najzahtevnejših vojaških ustanov na svetu. Čeprav je Indija šele četrta vojaška velesila po velikosti, se je drži sloves, da je od vseh najtežji pogajalec in da z njo skorajda ni mogoče skleniti dogovora. Za zelo malo poslov, sklenjenih z indijskim obrambnim ministrstvom, je znano, da so bili tudi uspešno izpeljani do konca in to je še dodaten razlog, zakaj smo zelo ponosni, da je med njimi lahko tudi Pipistrel.

Ivo Boscarol, generalni direktor Pipistrela, pravi:
»Na začetku so me tudi veliki letalski igralci opozorili, da sodelovanje z Indijsko vojsko ni mogoče in da pogodbe nikoli ne bomo uspešno končali, vendar smo vsi, ki smo sodelovali kot močna ekipa, uspeli narediti točno to. Smo dokaz, da je s spretnostmi, trdim delom in sodelovanjem možno odpraviti tudi najtežje izzive. Svojim strankam, konkurentom in vsemu svetu smo dokazali, da smo sposobni izvesti tudi najzahtevnejše posle. To nam je prineslo velik ugled ne samo v Indiji, temveč tudi širše v celotnem okolju, ki je kakorkoli povezano z vojsko. Ta pogodba nam je odprla številna vrata v bodoče.
Tu moram poudariti, da je bil naš indijski partner Skytec Solutions in njegov izvršni direktor,  podpolkovnik Sanjay Thapar VM (veteran) za nas neprecenljiv. V pomoč so nam bile njegove izkušnje, diplomatsko znanje in podrobno poznavanje indijskih zakonov ter etičnega poslovanja v Indiji. Z njegovo pomočjo smo z Indijsko vojsko vzpostavili korektno poslovno sodelovanje, kakršnega si lahko samo želimo tudi v prihodnje.
Hvala dragi Sanjay, hvala vam in vaši ekipi za izjemen doprinos.
Pipistrel se zahvaljuje vsem kolegom in poslovnim partnerjem v Indiji in Sloveniji, ki so pripomogli k temu velikemu uspehu.”

Podpolkovnik Sanjay Thapar VM (veteran), izvršni direktor Pipistrelovega indijskega partnerja Skytec Solutions, pravi:
»Pipistrelova zmaga na natečaju v ostri mednarodni konkurenci je bila enostavna, saj so ponudili najboljši izdelek po najnižji ceni, toda izvajanje pogodbe je bilo polno izzivov. Največji od njih je bilo veliko število dobavnih lokacij, razpršenih po vsej Indiji, od Srinagarja do Trivandruma, od Chabua do Nalije in Port Blaira na odprtem morju.
Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem indijskim uradnikom za podporo, zlasti vodjem službenih centrov in njihovim nodalnim uradnikom. Kot ponosen Indijec in veteran vojaški pilot sem vesel, da ima Indija tudi v ultralahkem razredu končno najboljšo floto, ki bo zadovoljila potrebe vseh uporabnikov in izpolnila njihova pričakovanja, ki jih imajo glede teh letal. Vsem uporabnikom pošiljam čestitke ekipe Pipistrel in jim želim veliko uspeha ter mnogo varnih pristankov.«
Ta posel je bil eden od razlogov, da je bil generalni direktor Pipistrela Ivo Boscarol, med uradnim obiskom predsednika Indije Rama Natha Kovinda v Sloveniji povabljen kot častni gost na gala večerjo v predsedniško palačo v Ljubljano. Ram Nath Kovind je med svojim obiskom Pipistrelu čestital za dobavo 194 letal indijskim oboroženim silam in poudaril, da je ponosen, da ima Indija tako močnega partnerja v Sloveniji.   omenil tudi dosežek dveh indijskih pilotk, ki sta s Pipistrelovim letalom Sinus kot prvi ženski obleteli svet z letalom lahke kategorije.

Deli z ostalimi

Ne spreglejte

Zapri mobilno stran