Site icon Vipavska.eu

Pametne vasi Vipavske

Udeleženci omizja

Pametne vasi postajajo resničnost. Tudi na Vipavskem. V to je prepričan evropski poslanec Franc Bogovič (EPP-SLS), ki je pripravil na to temo omizje. Predstavil je projekt pametnih vasi in možnosti za financiranje tovrstnih projektov iz različnih evropskih skladov in mehanizmov v novi finančni perspektivi EU.

Zanimanje je bilo veliko. V Ajdovščini se že izvajajo zanimivi projekti za razvoj pametnih vasi: Projekt Grevislin (vzpostavitev sodobnega omrežja merilnih postaj na izbranih mikro-lokacijah, ki avtomatsko in v realnem času spremljajo prisotnost koristnih in škodljivih žuželk ter spor), Projekt LIFE ViVaCCAdapt (SPON sistem za podporo odločanju o namakanju, ki na podlagi monitoringa parametrov vlage v tleh omogoča optimalno namakanje kultur), aplikacija Virtualna tržnica (aplikacija za neposredno naročanje lokalno pridelanih pridelkov in izdelkov) ter projekt Sopotniki – prostovoljni prevozi starostnikov na podeželju, ki ga je predstavil direktor zavoda Marko Zevnik.

Vizijo razvoja kmetijstva in podeželja sta predstavila Franc Vodopivec s Kmetije Slavček in Luka Leskovec, predstavnik Podeželske mladine Primorske.

Pametne vasi so podeželske skupnosti, ki jih povezuje želja po sodelovanju in razvoju z uvedbo najnovejših tehnologij in konceptov. Evropska unija bo za njihovo uresničitev namenila sredstva za izboljšanje gospodarskih, socialnih in okoljskih izzivov z uporabo inovativnih rešitev in digitalne tehnologije.

“Slovenija bi lahko bila s svojimi danostmi pilotna država in zgled ostalim članicam v uvajanju tovrstnih rešitev. Toda, ali bomo znali izkoristiti sredstva in priložnosti, da ohranimo slovensko podeželje poseljeno ter obdelano in hkrati privlačno za podjetnike, obrtnike ter za mlade družine in starostnike? V Ajdovščini bomo ugotovili, kaj pametnega (smart) že danes počnemo na podeželju in kakšne možnosti za razvoj lahko pričakujemo v prihodnosti,” je prepričan poslanec Franc Bogovič.

 

DELITE
Exit mobile version