Site icon Vipavska.eu

Živeti z avtizmom (Sledi korakov)

Za Katjo Šergan Božič bi lahko brez pretiravanja zapisali, da je velika borka. Ne zase, ampak za svojega sina avtista Kristjana, ki je bil ves čas snemanja oddaje z nami in je mirno spremljal snemanje in tisto, kar je o svojem in tudi njegovem življenju povedala njegova mami. Katja je ponosna tudi na svojega prvega sina Aleksa, ki ima eno največjih zbirk trolov na svetu.

V uvodu v oddajo smo se prehodili skozi njena otroška leta, mladost in odločitev, da bo šla malo po svetu. Ladje so takrat dobesedno postale njen drugi dom. Na ladji je spoznala tudi svojega moža, s katerim sta se kasneje že po rojstvu obeh otrok razšla. Medtem, ko je prvi otrok Aleks zdrav, so pri dve leti mlajšemu Kristjanu že kmalu ugotovili, da je nekoliko „drugačen“. Povedala je, kako je bilo, ko so ji povedali, da ima njen sin težjo obliko avtizma.

Iz njenega pripovedovanja v prvem delu oddaje boste lahko izvedeli, s kakšnimi izzivi se je soočila družina. Od poplav, pomanjkanja spanja, diet, do prilagajanja na življenje, ki ga je s svojim zdravstvenim stanjem narekoval Kristjan. Skozi leta in preiskave v tujini je Katja prišla do podatkov, ki so v naslednjih letih pripomogle, da se je Kristanovo zdravje začelo izboljševati. V tistem času je ustanovila tudi Društvo za avtizem DAN. Zadnja leta se je Kristjan dodobra spremenil. Med drugim se nič več ne izogiba telesnim stikom- zelo rad se objema- zmore sogovornika gledati v oči in je postal tudi pravi umetnik izdelovanja japonskih origamijev. Pa tudi, če je pred leti Kristjana bolel zob, so ga morali uspavati in največkrat boleči zob tudi izpuliti, zdaj pa je toliko napredoval, da ko je potrebno, z veseljem obišče zobozdravnika in se prepusti njegovemu posegu. V drugem delu oddaje boste izvedeli tudi, kako se je zgodil pomemben preskok v izboljšanju Kristjanovega zdravja. Med drugim s posegi z izvornimi celicami v tujini in z uživanjem prehranskega dopolnila RENS.

Povezava do oddaje: SLEDI KORAKOV: ŽIVLJENJE Z AVTIZMOM, 1. del

DELITE
Exit mobile version