Site icon Vipavska.eu

Pod Čavnom odkrili podzemno jezero

Domnevna fotografija jezera, ki jo je na Facebooku objavil, a po nekaj urah izbrisal, eden od udeležencev odprave.

Arheologi in geologi so pod goro Čaven našli veliko podzemno jezero. Gre za kraško jezero, malce manjše od Bohinjskega, ki pa je v celoti pod zemljo. Točne globine še niso izmerili, so pa na enem mestu že izmerili globino 29 metrov. Ima pa tudi manjši otoček, ki meri med 250 in 300 kvadratnih metrov. Višina podzemne dvorane je na enem mestu celo 30 metrov, večinoma pa okoli osem metrov.

Jezero pomeni ogromno zalogo pitne vode, ki bo zaradi ponavljajočih se suš lahko povsem spremenila kakovost kmetovanja Vipavske doline. Vsekakor pa je to izredna turistična priložnost za regijo – podzemno jezero v slanem rudniku Hallein v bližini Salzburga, denimo, obišče veš deset tisoč turistov letno.

Na neki skali nad jezerom so arheologi našli tudi napise, ki datirajo iz poznega srednejga veka. To kaže, da so jezero nekoč že odkrili, a iz neznanega razloga tega niso obelodanili. Je pa v ustem izročilu ohranjena legenda, da se pod Čavnom skriva voda. Zgodovinar dr. Jože Možina, ki je doma v Dobravljah pod Čavnom je nad odkritjem navdušen: »Zelo zanimivo. Očitno ima ljudska pripoved o vodi v nedrjih gore Čaven, resnično podlago. Zgodovinsko stroko zdaj čaka veliko dela. Paziti pa je treba, da tega podzemnega čudesa ne spremenimo v luna park, ampak da ga bomo ohranili lepega.« Možina se zato strinja z arehologi, ki točne lokacije vhoda k jezeru, ki so ga odkrili, še nočejo pokazati javnosti. Strokovnjaki iz postojnskega Inštituta za raziskavo Krasa so v skopem sporočilu za javnost razkrili le, da so do jezera prišli skozi naravno brezno nekje med Predmejo in Lokvami.

Čaven s približno lokacijo odkritega vhoda do jezera.

Povsem v molk pa so se ovili strokovnjaki Inštituta za arheologijo ZRC SAZU. Njihov visoki uslužbeec, ki je hotel ostati neimenovan je za Vipavsko rekel: »Ne morem ne zanikati ne potrditi vaše trditve. Taka odkritja imajo sicer izjemen pomen in jih je treba najprej zaščititi pred vandali in tatovi. To so pravila sodobne arheološke znanosti.«  Tud verodostojnosti fotografije, ki jo je na svojem Facebooku objavil, potem pa izbrisal eden od arehologov, ni hotel potrditi.

Primož Mally Traven

DELITE
Exit mobile version