Site icon Vipavska.eu

Potrditev, da je pod Čavnom voda. A videl je ni še nihče

Včerajšnja prvoaprilska, da so arehologi pod Čavnom našli podzemno jezero v velikosti Bohinjskega, z otočkom, je sprožila veliko smeha. V teh časih smo tega veseli. Novico je napisal Primož Mally Traven. Ime in priimka so pri nas pogosti, a vresnici gre za izmišljeno osebo, ki je kazala na naravo članka. Primož je ime, ki izhaja iz latinščine in pomeni Prvi ali Prvorojeni. Mally Traven pa je asociacija na mesec april, ki se mu v slovenščini reče mali traven. Vsi konkretni podatki so izmišljeni, tudi izjava znanega zgodovinarja Možine.

Presenečeni pa smo bili, koliko ljudi je omenilo, da je zgodbo o vodi pod Čavnom slišalo od svojih prednikov. Tudi moja malenkost jo je, enkrat tudi v ajdovski osnovni šoli, a vendar si nismo predstavljali, da je mit tako razširjen v ustnem izročilu. Sicer pa tudi na podlagi bogatega ustnega izročila, izkazanega včeraj, lahko rečemo, da v Čavnu voda verjetno je, čeprav je gotovo ni toliko kot v Bohinju.

Članek je v enem dnevu postal najbolj bran članek na portalu Vipavska doslej. Na Facebooku je imel ogromno delitev in reakcij. Veseli smo, da – glede na komentarje – ni bilo praktično nikogar, ki bi ga to spravilo v slabo voljo. Prvi dan malega travna je pač dan norčavosti in smeha. V času karantene je vedrina še bolj pomembna kot običajno.

Človeka spravi v dobro voljo tudi prebiranje komentarjev, zato jih nekaj objavljamo.

DELITE
Exit mobile version