Site icon Vipavska.eu

Štrancar Janši: maske izdelujmo doma

Dr. Aleš Štrancar, direktor podjetja BIA Separations, je v odprtem pismu predsednika vlade pozval naj vlada razveljavi razpis za nabavo zaščitnih mask in naroči izdelavo mask pri slovenskih podjetjih. »Maske bodo cenejše, zaposleni bodo imeli delo in denar za plačevanje davkov, pa tudi možnost okužbe dobavljenih mask bo bistveno manjša,« je v sporočilu poudaril podjetnik leta 2005, ki mu je priznanje izročil prav Janez Janša, tudi takratni predsednik vlade. Štrancar vodi podjetje, ki je z inovativno, slovensko tehnologijo razvilo proces čiščenja odmevnega genskega zdravila Zolgensma, in sodeluje v slovenskem konzorciju, ki razvija cepivo za koronavirus COVID-19. Odprto pismo predsedniku vlade prilagamo spodaj.

“Spoštovani predsednik vlade,

Spremljam trud Vaše vlade glede korone virusa in ga podpiram. Verjamem, da v delo vlagate ogromno truda in odločitve glede prioritet niso lahke.

Predvsem pa zelo težko kontolirate vse aktivnosti, ki se odvijajo v okviru Vaših pooblastil. Zato bi Vas rad opozoril na razpise za dobavo zaščitnih mask. V zadnjih dneh je bilo o teh zadevah veliko napisanega. Med drugim na Požareportu.

Ne bom se spuščal v resničnost posamezih zgodb temveč v strategijo nabave. Sprašujem Vas zakaj slovenska vlada ni mask naročila v izdelavo v slovenskih podjetijh na osnovi konkurenčnih ponudb. Idej je v Sloveniji ogromno, potencialnih izvajalcev ogromno.  Ekipe civilne zaščite so se hitro organizirale in tudi maske že izdelujejo. Slovenci tiskajo 3D maske in tehnologijo izvažajo tudi v ZDA.

Sem prepričan, da bi ob pravi organizaciji in vzpodbudi slovenske vlade lahko maske proizvedli prej, kot so obljubljene dobave iz tujine. In ne samo za svojo uporabo, temveč tudi za izvoz. Predvsem pa 5-10x ceneje.

Pozivam Vas, da vlada razveljavi razpis za nabavo mask in naroči izdelavo mask pri slovenskih podjetjih. Maske bodo cenejše, zaposleni bodo imeli delo in denar za plačevanje davkov pa tudi možnost okužbe dobavljenih mask bo bistveno manjša.

Uspešno delo in Vse dobro,

dr. Aleš Štrancar”

DELITE
Exit mobile version