Site icon Vipavska.eu

Reševanje muzeja v Pivki

Največji slovenski muzej, Park vojaške zgodovine v Pivki se je zaradi pandemije corona virusa znašel v hudi finančni krizi. Minister za obrambo Matej Tonin je zato obiskal muzej.

Vodstvo muzeja vidi v obisku pristojnega obrambnega ministra v času pandemije novo priložnost za ureditev odnosov na področju financiranja muzeja.

Pred pandemijo se je muzej vojaške zgodovine preživljal s prodajo vstopnic, z organizacijo dogodkov v muzeju in prodajo vojaških izdelkov in suvenirjev. Lani je število obiskovalcev preseglo številko 58.000. Muzej je sproti dodajal nove eksponate k svoji zbirki orožja, med zadnjimi tudi dele britanskega lovca Spitfire in sovjetskega helikopterja Mil Mi8. Ena izmed tehnoloških pridobitev je tudi simulator sovjetskega lovca Mig-21. Od 12. marca letos pa so v muzeju odpovedali številne dogodke – podmorničarskega vikenda in predavanja od turkestanske divizije v času druge svetovne vojne.

V Pivki so se srečalio direktor muzeja Janko Boštjančič, župan občine Pivka Robert Smrdelj, obrambni minister Matej Tonin, poslanec državnega zbora Slovenije Andrej Černigoj (NSi) in novi direktor direktorata za obrambne zadeve Andrej Kavar. Minister Tonin je rekel, da je gospodarska kriza zaradi pandemije dober trenutek za rešitev odnosa države do muzeja. Tonin je poudaril, da igra Park vojaške zgodovine v nacionalnem merilu zelo
pomembno vlogo in da je mogoče prav ta kriza priložnost, da se dokončno uredi odnos med Parkom vojaške zgodovine in državo. Izpostavil je tudi pomembno vlogo Parka vojaške zgodovine pri ohranjanju zgodovinskega spomina na osamosvojitveno dogajanje ter veliko odgovornost, ki mu je v zvezi s tem zaupana ob obeleževanju 30-letnice samostojnosti prihodnje leto.

Ko so hoteli leta 2014 park vojaške zgodovine povečati, je takratni predsednik vlade Miro Cerar to ustavil.

DELITE
Exit mobile version