Site icon Vipavska.eu

Opeka gost Radija Vatikan

Vatikan News je objavil intervju s p. Pedrom Opeko, o trenutni situaciji in posledicah pandemije na Madagaskarju. Napisali so:
“Opeka je  povedal, da jim primanjkuje živil ter se pridružil papeževim pozivom k bratstvu med ljudstvi. Po uradnih podatkih je v državi potrjenih nekaj več kot sto okužb, medtem ko ne poročajo o smrtih, ki bi bile neposredno povezane s koronavirusom. 70% prebivalcev živi pod pragom skrajne revščine, tako da je nevarnost zanje že vidna in zaskrbljujoča. Po besedah p. Opeke v Akamasoi zaenkrat nihče ni pozitiven na novi koronavirus.

»Situacija je težka za družine, za revne, ki imajo veliko otrok. Nimamo riža, nimamo vode. Potrebujemo vodo! Potrebujemo milo. Pomanjkanje vode je že sicer težava, s higienskimi ukrepi pa je problem še večji.« Tekoče milo je v te m času zlato. Ljudje v državi s tretjim najnižjim bruto domačim proizvodom na svetu nimajo zalog denarja in še manj zalog hrane, saj v vaseh ni mogoče imeti hladilnika. Elektriko namreč dobivajo le preko majhnih sončnih plošč, pa tudi v velikih mestih predstavlja razkošje, tako da si jo lahko privoščijo le redki. Poleg tega trenutni podatki kažejo, da je cena riža že desetkrat višja kot pred začetkom pandemije. Malgaška vlada je hitro uvedla prepoved gibanja, da bi omejila širjenje epidemije. Kljub temu pa se bojijo, da bo država, katere glavni vir zaslužka je vsakodnevna prodaja poljedelskih in živinorejskih izdelkov na tržnicah, s težavo našla sredstva za ublažitev humanitarnih posledic.

P. Opeka je zatem povedal, kako so v Akamasoi letos obhajali velikonočne praznike: »Veliko noč smo preživeli zelo drugače kot prejšnja leta: obhajali smo jo vzdolž poti, kjer je hodil tudi papež Frančišek, ko je blagoslovil delavce v kamnolomu. Maša je bila zelo, zelo lepa. Potem sem šel z avtom z Najsvetejšim blagoslovit vse vasi. Blagoslovil sem Božje ljudstvo, ki je stalo pred domovi. Bil je globok trenutek veselja, vere in prijateljstva.«

Hvala papežu Frančišku

Pedro Opeka in Jože Možina

Madagaskar je ena izmed 25 držav, katerim je Mednarodni denarni sklad zagotovil razbremenitev dolga, z namenom, da bi lahko ublažile posledice epidemije. Ob tem p. Opeka izrazi svojo zahvalo svetemu očetu: »Hvala papežu Frančišku, ki povzdigne svoj glas ter poziva bogate države, naj revnim državam oprostijo dolg.« Naj spomnimo, da je sveti oče v letošnji velikonočni poslanici mestu in svetu pozval, naj se omilijo »mednarodne sankcije, ki ovirajo možnosti dežel, ki so jim namenjene, da priskrbijo ustrezno podporo lastnim državljanom; naj se okrepijo tudi države, še posebej najrevnejše, da se bodo soočile z večjimi potrebami tega časa, in sicer tako, da se zmanjša ali celo odpusti dolg, ki bremeni njihovo bilanco.« P. Opeka je poudaril, da je to nujno potrebno, da bi lahko ohranili dostojanstvo.

… in za našo zemljo, za naš skupni dom

»Najlepša hvala papežu Frančišku, ki močno povzdiguje svoj glas za našo zemljo, za naš skupni dom. Naša zemlja trpi, je bolna, ker naša glava hoče le denar, denar, denar. Ne pa pravičnosti, bratstva in ljubezni. Biti moramo bolj bratje, podeliti vse bogastvo zemlje. Po koncu te pandemije koronavirusa moramo razumeti, da smo vsi ena sama človeška družina.«

Članek je objavljen na portalu Vatikan News: KLIK

 

DELITE
Exit mobile version