Site icon Vipavska.eu

Eden se seli v Stično

Program tednov duhovnosti Eden, ki je zadnjih trideset let uspešno deloval v Kanjem dolu pod Javornikom, se bo po novem izvajal z animatorji iz društva Eden in menihi v Stični. Na tedne in vikende duhovnosti sestre Rebeke Kenda je do lani prihajalo tudi do 1500 otrok iz vse Slovenije. Poleti ni bilo nikoli dovolj prostora za vse, zato so imeli čakalne vrste.

Sestra Rebeka Kenda je iz reda Šolskih sester sv. Frančiška Kistusa Kralja. Do leta 2000 je imela duhovne poletne tedne za osnovnošolske otroke na Uskovnici. Po koncu najemniške pogodbe koče na Uskovnici je morala poiskati drugo hišo. Brez velikih financ je najela zapuščeno hišo v Kanjem dolu. Pri obnovi hiše so ji pomagali mnogi: z materialom, delom, denarjem, molitvijo ali s spodbudno besedo. Hiši so poimenovali Eden: ime nakazuje na razkošje božje bližine. Hiša se je skozi vsa leta popravljala, širila in posodabljala. Lani je s. Rebeka zaradi bolezni morala zaključiti delo v Kanjem Dolu. Zdaj, po zaprtju Edna, pa se bo program tednov duhovnosti prenesel v Stično v samostan cistercijanov. V samostanu je trenutno petnajst menihov.

Motiv letošnjih duhovnih tednov bodo Fatimski pastirčki z geslom: »Zavladal bo mir.« Zaenkrat je načrtovanih pet tednov od začetka julija pa vse do konca avgusta. Če bodo razmere zaradi epidemije to dopuščale, seveda.

Prijave za tedne duhovnosti v prihajajočem poletju so na spletni strani samostana opatije Stična. Več na njihovih spletnih straneh: KLIK.

Sestra Rebeka je bila gostja Večera pod Čavnom, v katerem je govorila o vzgoji. Večer je dostopen tudi na spletu: KLIK. Na XXII. večeru pod Čavnom je vzgojiteljica s. Rebeka na vprašanje, ali se strinja z mislijo pokojnega psihoterapevta Bogdana Žorža, ali je razvajenost rak sodobne vzgoje odgovorila: "Razvajenost ni samo rak, ampak hkrati še aids, ebola in kuga."

 

DELITE
Exit mobile version