Site icon Vipavska.eu

Kdo je koga? Število žrtev vojne 1941-1946

Včasih se zdi, da zgodovinarji rezultate večletne zgodovinske raziskave, najpomembnejše po koncu vojne, popis žrtev vojne vihre 1941-1946, skrivajo kot kača noge. V medijih in politiki se tako, kljub natančno preštetim žrtvam, še naprej pojavljajo laži, posebej, ko gre za državne praznike z ideološkim predznakom.

Zato je pomembno vprašanje, koliko je bilo med vojno in takoj po njej žrtev. Kdo je ubil koliko Slovencev? Na to vprašanje smo dobili natančen odgovor, saj so na Inštitutu za novejšo zgodovino po mrliških listih in dokumentih naredili poimenski seznam vseh žrtev. 99.000 so jih našteli. Posamezna imena najdemo na zgodovinskem portalu Sistory. Pohvalno!

Precej sramežljivo so o raziskavi poročali mediji, pa tudi zgodovinarji se z njo ne ukvarjajo veliko. Zato na tem mestu objavljamo nekaj glavnih podatkov. Verjetno kršimo avtorske pravice, a smo prepričani, da je pravica javnosti do obveščenosti nad avtorskimi pravicami. Avtorji raziskave in članka so nenazadnje bili plačani iz davkoplačevalskega denarja, celotna raziskava pa je še naprej na voljo le redkim zgodovinarjem. Raziskava, ki jo je za javni denar naredil državni inštitut, bi po našem skromnem mnenju morala biti v celoti objavljena na svetovnem spletu. Tako najdemo na portalu Sistory.si le posamezna imena žrtev: KLIK

Tudi v knjigi, ki jo delno objavljamo tukaj, ni vseh podatkov. Manjkajo namreč navzkrižni podatki. Ne moremo, denimo, ugotoviti, koliko žensk in otrok so pobili med vojno partizani, Nemci in domobranci. Bi pa bilo verjetno prav, da bi to slednjič izvedeli, mar ne? Partizani so namreč pobili precej več Slovencev kot okupatorjev (med pet in šest tisoč).

DELITE
Exit mobile version