Site icon Vipavska.eu

Jezus je za mnoge – alkoholik

Prvi Kristusov čudež. Na svatbi zmanjka vina. Na materino prošnjo Jezus spremeni vodo v vino. Mozaik Marka Ivana Rupnika v Vrhpolju.

Če bi Jezus Kristus živel danes v Sloveniji kot zavzet katoličan, se zadnja večerja verjetno sploh ne bi zgodila. Ne bi se namreč mogla, saj zaradi postne akcije 40 dni brez alkohola tako on kot njegovi učenci ne pili vina.

Zakaj je Kristus pred 1990 leti izbral ravno vino, ne pa vode ali soka, ne vemo. A on je to, kot Božji sin, menda ja dobro vedel. »Bog zna šta radi,« je nekoč rekel moj did Ljubo – Bog že ve, kaj dela. Zato se ni dobro mešati v njegove odločitve ali ga popravljati. Vsaj meni se tako zdi.

Jezus Kristus je konzumiral alkohol. Zapisano se zdi precej grobo. A je natančno isto, kar sliši slehernik, ki dnevno popije kvartin vina. Pri zdravniku bi danes Kristusu v njegovo kartoteko napisali: »Redno uživa alkohol. Alkohol pije tudi za žejo, pomešan z vodo.« Čistunstvo. Stigmatizacija. Vino, ki ima 13 odstotkov alkohola, so preimenovali v alkohol. Dali so mu enako ime kot žganju, ki ima 55 odstotkov alkohola. Dali so mu enako ime kot čistemu alkoholu, ki vsebuje 99 odstotkov alkohola.

O tem govori moja nova kolumna: KLIK.

DELITE
Exit mobile version