Vojko je umrl od partizanske krogle

Televizija Slovenija je ponovila odmevno oddajo, v kateri je brat pokojnega tigrovca in partizana Janka Premrla Vojka razkril, da je umrl od partizanske roke. Oddajo Pričevalci je posnel dr. Jože Možina. Oddajo se lahko najde tudi na internetu: KLIK.

Marjan Premrl je nečak skladatelja Stanka Premrla in marsikaj ve o okoliščinah smrti svojega brata, primorskega heroja Janka Premrla Vojka. Skupaj s prijateljem Jožetom Pižentom sta v filmu obujala spomine na težke pretekle čase. Sovaščana in prijatelja Marjana Premrla in Jožeta Piženta druži pesem. Doma sta iz Šembida, sedaj Podnanosa, slikovite primorske vasi ob vstopu v Vipavsko dolino.

Marjan Premrl v filmu RTVS.

Marjan Premrl izhaja iz zavedne slovenske družine, ki ji vojni čas ni prizanašal. Njegov brat je bil poznejši narodni heroj Janko Premrl Vojko, ki naj bi padel v spopadu z italijanskim okupatorjem, a Marjan je v pričevanju razkril družinsko vedenje o Vojkovi smrti, ki pravi, da ni bil pokončan od sovražne, ampak od partizanske krogle.

Delovanje med ljudmi priljubljenega Janka Premrla je temeljilo na primorskem antifašizmu brez ideoloških primesi, kar pa komunističnim komisarjem, ki so prišli na Primorsko iz Ljubljane ni bilo po godu. Na Janka Premrla so Italijani razpisali visoko nagrado, požgali so jim družinsko hišo, starše zaprli in tudi Marjan je bil kot dijak deležen tepeža in zasliševanja italijanske policije v Gorici. Ob koncu vojne je žrtev umikajočih četnikov postala še Marjanova sestra. Premrl je v pričevanju obudil tudi spomin na svojega strica, duhovnika in skladatelja Stanka Premrla, ki je najbolj znan kot avtor glasbe za slovensko himno.

Pričevanju Premrla se je pridružil izredno zanimivi sogovornik Jože Pižent, ki je bil rojen na planoti Nanos nad Vipavsko dolino. Po pojavu partizanov so Italijani tudi njihovo hišo zažgali tako, da so se zatekli v Šembid, kjer živi še danes. Oba z Marjanom sta odlična in še vedno aktivna pevca, za nas sta se sprehodila po »gasah« starodavne vasi do cerkve Sv. Vida, kje sta še vedno aktivna v cerkvenem zboru.

Znana italijanska tiralica za Jankom Premrlom Vojkom
Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več