Site icon Vipavska.eu

Tonin o Thompsonu, dan kasneje

Kratka kolumnica o Thompsonu, katerega koncert so v Mariboru prepovedali in mu je zatem še obrambni minister Matej Tonin podtaknil šovinistično pesem, je imela izjemen odmev. Ne le na portalu VIpavska.eu in medijih, ki so jo povzeli. Ogromno pozitivnih komentarjev sem dobil od ljudi, predvsem od tistih demokrščanskega svetovnega nazora, tudi od članov NSi. To levičarjenje obrambnega ministra je namreč marsikoga zbodlo. Večinoma si moji sogovorniki mislijo, da se predsednik NSi tako hoče distancirati od SDS, podobno kot je to počela njegova predhodnica. Da se poistovetiš z rdečimi cenzorji samo zato, da bi se ločil od Janeza Janše, tudi po mojem ni pametno. NSI ima namreč dovolj programskih poudarkov, v katerih se loči od SDS tudi brez prilozovanja skrajnim levičarjem.

Kolumno je ponatisnil tudi portal Reporter in del te poudaril kot izjavo dneva. Reporter je namreč dosledno od začetka, že tri leta pisal o podrobnostih cenzorskega posega sodišča. Prav iz njegovega poročanja lahko dobimo popolno sliko ozadja odločitve sodišča, ki v 20. stoletju v Evropi prepove koncert. Vnaprej, ker naj bi nekoč nekje zapel neko šovinistično pesem. In v dokaz citira fotomontažo.

Niso mi všeč pesmi, ki pozivajo k nasilju. Ne partizanske ne ustaške. Ne fašistične ne revolucionarne.

A dejstvo je, da na svojih koncertih nasilne pesmi, ki so nastale tudi med pobijanjem Slovencev, pojejo mnogi slovenski izvajalci. A se nihče ne obregne ob njih. Ne bom jih imenoval, tega niso vredni.

Dejstvo je tudi, da Thompson na koncertih ne poje takih pesmi. Z izjemo ene, ki je nastala med srbsko vojaško agresijo na Slovenijo in Hrvaško. Ki se je, mimogrede, uresničila. Thompson je napovedal zmago. In res, v obrambni vojni je Hrvaške zmagala. In v obrambni vojni, pravzaprav isti, je zmagala tudi  Slovenija. Uresničile so se tudi Thompsonove besede, da bo četnike naša roka dosegla tudi v Srbiji. Haaško sodišče za vojne zločine je namreč obsodilo nekaj najhujših vojnih zločincev.

Ministrovo stališče, ki je podprlo skrajno levico, žali tudi Slovence s hrvaškimi koreninami. Hrvate v Sloveniji. Podtika se jim namreč šovinizem, medtem ko po državni mirno koncertira Ceca, ki se je fotografirala v zasedenem Vukovarju s pijanimi četniki. Ali kdo drug, ki je Slovence v času osamosvojitve ozmerjal z “bečkimi kočijaši”. Prevod verjento ni potreben.

29 let po osamosvojitveni vojni si minister za obrambo take izjave pač ne bi smel privoščiti.

DELITE
Exit mobile version