Site icon Vipavska.eu

Saj ni res, pa je: naši ministri imajo plače kot bruseljski vratarji

V Sloveniji tujec velikokrat dobi občutek, da se ljudje šalijo. Zato nas včasih v tujini ne jemljejo resno, saj nam preprosto – ne morejo verjeti. In takšnih stvari, ki so za tujce povsem nepredstavljive, o, takšnih je res veliko …

Slovenski endemiti niso samo človeška ribica, zoisova zvončnica in kratkodlakava popkoresa. Veliko endemitov je tudi sodobnih izumov. Denimo ta, da lahko svojemu otroku daš povsem poljubno ime. Svojega sina lahko poimenuješ tudi Zavod, Predsednik ali Bajonet. Ali Korupcija, Čungalunga ali Xxxx. Tega tujec ne more razumeti, a pri nas je to možno in normalno.

Ali da imamo himno, v kateri ne častimo in ne slavimo svoje nacije, ampak – vse narode na planetu. Če boš poskusil prepričati Poljaka, Moldavca, Južnoafričana ali Sanmarinca, da bi v svoji lastni himni pel hvalo vsem narodom, svojega pa ne bi niti omenil, bi te gledal, kot da nisi pri pravi.

Ena od takšnih stvari, ki jim tujci sploh ne verjamejo oziroma ne zmorejo verjeti, so tudi plače slovenskih politikov. Baje je Janez Janša nekoč opisal, kako se je znašel v položaju, da je nekemu svojemu premierskemu kolegu povedal, kakšno plačo ima. Kolega mu preprosto ni verjel. Bilo mu je povsem neverjetno.

Pokažite mi šefa uspešnega podjetja, ki bi bil pripravljen v dobro družbe pustiti službo in prevzeti ministrsko delo za 2950 evrov bruto, kolikor je denimo dobil minister za obrambo Matej Tonin marca 2020. Če naša država in davkoplačevalci ministru za obrambo damo na mesec manj kot dva jurja plače, je to tako škandalozno, da je najbolje, da si poveznemo škrtoc (kot v vipavščini rečemo rjavi papirnati vrečki za zelenjavo) na glavo in se zapremo na podstrešje, da nas nihče ne opazi.

Posledice nizkih plač v politiki vsak dan vidimo tudi sami. Na volitve se odpravlja vedno več ljudi, ki pridejo na površje zaradi negativne selekcije. Za uspešne liderje so pogoji dela ponižujoči, ne le nesprejemljivi. Namesto njih kandidirajo ljudje, ki niso tako sposobni in ne tako uspešni. Mnogi med njimi so tudi dovzetni za korupcijo in se v politiko odpravijo vnaprej s ciljem, da bodo koruptivno obogateli. Poglejte lastništva nekaterih jaht v jadranskih marinah, pa vam bo jasno, o čem govorim. Nesposobnežev in koruptivnežev je v politiki vsak dan več. In neizobraženih.

Celotna kolumna je objavljena na portalu Požareport: KLIK
DELITE
Exit mobile version