Andi Mamić pretekel 314 km gorskega maratona

Andi Mamić (43) je v 99 urah premagal eno najtežjih tekaških preizkušenj na planetu: gorski ultramaraton Swiss Peaks 360. Tek po švicarski gorski verigi ima za kar 22 kilometrov vzponov, kar ustreza skorajda trem Monteverestom. Zmagovalca, Franco Colle in Jonas Russi, sta progo pod oblaki pretekla v dobrih 62 urah. Vipavski tekač Andi Mamić, edini iz Slovenije, je bil v prvi polovici teka v vrhu, med prvo dvajseterico. Potem pa se je zapletlo, saj je dobil vnetje pljuč. A je vztrajal. “Vem, da je zelo sporno, da sem ignoriral vnetje pljuč, ki se je pojavilo nekje na polovici poti. Vzponi so zato postali neskončno izčrpajoči, šest ur spanca v teh 99 urah, pa je prekinjalo oz. onemogočalo globoko hropenje in zamaški v dihalnih poteh,” je zapisal nekaj ur po prihodu na cilj.

Na poti proti domu v nedeljo popoldne je posebej za Vipavsko povedal, da so občutki nepopisni. Kljub grobi naravi, saj je tekel med sneženjem na 3000 metrih višine in nekaj ur zatem po poletni vročini, je Alpe opisal kot izjemno lepe. Ima nekaj manjših poškodb, vendar bo kaj več lahko povedal po obisku zdravnika v ponedeljek. Skrbijo ga pljuča oziroma njihovo vnetje. Počuti se bolje in zdi se mu, da se je stanje precej izboljšalo.

Brez težav s pljuči bi tekel precej hitreje in bi na cilj prispel kakih deset ur prej. Tako je tekel od ponedeljka zjutraj do sobote zjutraj in na cilj prispel kot 35. Zadnji, 141. pa je pritekel na cilj v nedeljo poldne.

Doma v Skriljah so mu prijatelji in Skriljani v nedeljo zvečer pripravili slovesen sprejem.

Posnetek prihoda je objavil Grega Kravos: KLIK

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več