Site icon Vipavska.eu

Bazovica, uboj štirih junakov: treh Slovencev in Hrvata

Pogled na prizorišče uboja. Foto (c): Tino Mamić

Včeraj je minilo 90 let tragičnega dogodka, ki je zaznamoval Slovenijo vse do danes. 6. septembra 1930 so zgodaj zjutraj, ob 5. uri in 43 minut, na vojaškem strelišču pri Bazovici odjeknili streli. Dan prej se je zaključil prvi tržaški proces, ki je potekal od 1. septembra 1930.

Italijanske oblasti so obtožene protifašiste in narodnjake razkrile po napadu na uredništvo tržaškega časopisa Il Popolo di Trieste (februar 1930). Sodili so jim na posebnem sodišču za varnost države v Trstu. Na smrt obsojeni in ustreljeni so bili Ferdo Bidovec, Fran Marušič, Zvonimir Miloš in Alojz Valenčič, znani tudi kot bazovski junaki. Pogumno so se namreč uprli fašistični diktaturi in poitalijančevanju. Poleg njih so še dvanajst protifašistov obsodili na zaporne kazni.

Pogosto se govori o štirih ustreljenih Slovencih, ki so umrli za narodne ideale. Ne drži povsem! Ustreljeni so bili trije Slovenci in en Hrvat (Zvonimir Miloš). Slednji se je rodil 14. novembra 1903 v hrvaški narodno zavedni družini na Sušaku (Reka). Družina se je pozneje preselila v Trst, Zvonimir Miloš je v mestu ob zalivu končal trgovsko šolo, kot knjigovodja se je zaposlil v podjetju Notarangelo. Deloval je pri slovenskih tržaških društvih in narodnoobrambnih organizacijah.

Prav Miloš je skupaj z Bidovcem nastavil eksplozivno napravo v uredništvo prej omenjenega fašističnega časopisa. Ostalo je zgodovina…

DELITE
Exit mobile version