Site icon Vipavska.eu

Država je slednjič Park Pivka vzela za svojega

Že od same ustanovitve naprej ima Park vojaške zgodovine v Pivki, kljub zgodbi o uspehu zaradi izjemnega obiska, težave, saj ga ljubljanske vlade doslej niso vzele za svojega. Zato se je ta največji in najbolj obiskan muzej v državi finaciral sam. Korona pa ga je spravila na kolena.

Nova vlada Janeza Janše je že takoj po nastopu naredila nekaj korakov, na katere v Pivki čakajo že leta in leta. Zdaj, 9. septembra, pa sta minister za obrambo Matej Tonin in direktor Parka Janko Boštjančič slovesno podpisala pogodbo med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Parkom vojaške zgodovine o sofinanciranju delovanja muzeja.  

Vlada konec julija letos sprejela sklep o sofinanciranju Parka za letos in prihodnje leto. Glede na njegov izrazit medresorski značaj je določila šest ministrstev (Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvo za zunanje zadeve) za zagotovitev potrebnih sredstev v višini 200 tisočakov evrov letno.    

Podpisana pogodba pomeni prvi konkreten izvedbeni akt v nizu posamičnih dogovorov med pristojnimi ministrstvi in Parkom, ki zagotavlja ne samo preživetje Parka vojaške zgodovine v koronakrizi, ampak tudi njegov nadaljnji razvoj. Na področju muzejskih vsebin in širjenja muzejske ponudbe bodo prejeta programska sredstva tako Parku v prihodnjem letu omogočila dostojno obeležitev 30-letnice samostojnosti Republike Slovenije, v sklopu katere bo prenovljena in dopolnjena razstava Pot v samostojnost ter izvedenih več tematskih dogodkov. 

Direktor Boštjančič je ob podpisu pozdravil odločitev vlade glede ureditve državnega sofinanciranja Parka vojaške zgodovine, s katero je tudi formalno potrdila nacionalni pomen njegove dejavnosti. Zahvalil se je ministru Toninu za veliko mero vztrajnosti pri koordinaciji aktivnosti med Parkom vojaške zgodovine in državo. Minister je Parku izrazil priznanje za izjemno uspešno delo na področju predstavljanja vojaško-zgodovinske dediščine in nacionalne zgodovine ter izpostavil velik pomen Parka pri promociji vojaškega poklica. Župan občine Pivka Robert Smrdelj pa je kot pomemben element te zgodbe o uspehu poudaril zgledno sodelovanje lokalne skupnosti, Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske.

DELITE
Exit mobile version