Site icon Vipavska.eu

Fascinantna slovenska zgodovina

Novinarka Sonja Javornik me je prosila za intervju zaradi knjige Priimki, njih izvor in pomen. Pogovorček je bil objavljen v reviji Vklop. Gre za revijo s televizijskimi in drugimi napovedniki (podobno kot revija Stop). Naslovila ga je “O priimkih in fasicnantni zgodovini Slovencev”.

Javornikovo je presenetil odgovor na zadnje vprašanje, ki ga je potem objavila tudi na Facebooku. Vprašala me je, ali je naša zgodovina vendarle zanimiva. Ker Slovenci glede zgodovine zelo radi jokamo in pozabljamo na mnoge izjemne in slavne trenutke, sem ji odgovoril, da imamo ne le priimke, ki so med najstarejšimi na svetu, ampak še marsikaj pomembnega v svetovnih okvirih. Rekel sem še: “Naj naštejem samo nekaj dejstev, ki mi v tem trenutku padejo na pamet: karantanska ideja, da je oblast od ljudstva, je temelj sodobnih demokracij in vseh revolucij; Slovenec je odkrival izvir Nila; Slovenec je prvi odkril, da Baja California ni otok, ampak polotok; prvi dunajski škof je bil Slovenec; slovenščina je starodavni jezik, ki je pravzaprav edini na svetu ohranil dvojino iz indoevropščine; imamo starejše priimke kot Britanci, Francozi in Nemci; imamo starejši prevod Svetega pisma od Portugalcev, Rusov, Fincev; zmagali smo v eni od najmanj krvavih vojn za neodvisnost na planetu.”

Naj omenim še, da knjigo Priimki, njih izvor in pomen, lahko naročite pri meni, cena pa je 26 evrov. Kdor želi, se mu knjigo podpišem in/ali napišem posvetilo. Bo kdo rekel, da delam reklamo. Seveda jo. S tem se namreč preživljam. Tudi zaradi prodaje knjig izhaja časnik Vipavska in njegova spletna različica. 🙂 Zato Vas vljudno vabim v mojo spletno knjigarno: KLIK.

Intervju so objavili tudi na spletu: KLIK

 

 

DELITE
Exit mobile version