Site icon Vipavska.eu

BIA Separations bo del Sartoriusa za 360 milijonov!

BIA Separations, Ajdovščina Foto (c): Tino Mamić

Ajdovsko podjetje BIA Separations bo za 360 milijonov evrov postalo del nemške multinacionalke Sartorius. Dogovor je bil sklenjen v petek zvečer na sedežu Sartoriusa v Goettingenu. Gre za družbo z 9000 zaposlenimi, ki ima letno 1.8 milijarde evrov prihodkov. Vrednost družbe je skorajda 28 milijard evrov. Za primerjavo, celotni slovenski državni proračun znaša 10 milijard evrov.

Dobavitelj farmacevtskih in laboratorijskih izdelkov Sartorius tako širi svoje poslovanje. BIA bo postala del hčerinske družbe Sartorius Stedim Biotech. In plačilo? Nemški mediji poročajo, da bodo 240 milijonov evrov lastnikom plačali v gotovini, 120 milijonov evrov pa v delnicah Sartorius-Stedim.

BIA Separations na svojem sedežu v ​​Ajdovščini zaposluje 120 ljudi, letos pa bo ustvarila okoli 25 milijonov evrov prometa. V prihodnjih letih napovedujejo močno, dvomestno povečanje prodaje. Prevzem, ki se bo končal do konca leta, bo še povečal maržo skupine, torej delež dobička v prodaji.

Štrancar navdušen

Direktor in ustanovitelj podjetja dr. Aleš Štrancar

Ustanovitelj in direktor podjetja BIA Separations dr. Aleš Štrancar je ob tem povedal: “Posebej sem navdušen, ker bodo naše skupne ekipe za raziskave in razvoj predstavljale enega najmočnejših razvojnih teamov na področju bioprocesov na svetu, kar bo močno povečalo število proizvodov v razvoju in zmanjšalo čas njihovega prihoda na tržišče.”  Sicer pa Štrancar, ki je podjetje ne samo ustanovil, ampak ga dolga leta branil pred lobiji, ki so podjetje hoteli uničiti, se je po dogodku ovil v molk in na vprašanja medijev ne odgovarja. Prodaja podjetja za velikanski znesek je tako samo po sebi demantirala vse laži in podtikanja zoper Štrancarja s strani globoke države in nekaterih politikov. Štrancarja javnost dobro pozna zaradi glasnih kritik: kot vnuk partizana je pisal odprto pismo šefu zveze takoimenovanih borcev (ZZB) Turnšku (KLIK), na TVS je o županu Jankoviću rekel, da je neuspešen tako kot oče kot podjetnik (KLIK), aprila pa je aktualno vlado pozval, naj razveljavi razpis za maske in jih naroči pri slovenskih podjetjih (KLIK).

Vodja Sartorius Bioprocess Solutions Division Rene Fabrer je ob tem izrazil veselje nad združitvijo moči z “izjemno izkušeno in talentirano ekipo BIA Separations”. Povedal je: “Skupaj bomo nadaljevali z vlaganji v inovacije in rast, pospešili uporabo njihovih vrhunskih rešitev in strankam po svetu tako ponudili kar potrebujejo za napredek njihovega pomembnega dela.”

Štrancar dokaz slovenske izjemnosti

Portal Domovina, ki je v Sloveniji prvi objavil novico o združitvi in v trenutku, ko to poročamo tudi edini, v komentarju uredništva trdi:

“Pri prodaji BIA Separations enemu največjih svetovnih igralcev na svojem področju je jasno, da ne gre za denar, temveč za strateško potezo, ki bo temu izjemnemu slovenskemu podjetju omogočila pospešen razvoj in rast v svetovnem merilu. Kljub prodaji podjetje ostaja slovensko v smislu, da ga bo še naprej vodilo slovensko znanje, zbrano v hitro rastočih prostorih na sedežu v Ajdovščini.

Še posebno vrednost pa tej poslovno-partnerski potezi daje dejstvo, da gre za uspeh slovenske pameti, znanja in inovativnosti. Takšne vrednosti na trgu so do sedaj v glavnem presegale le razne državne firme, ki so si monopol ustvarile v komunističnih časih, na zasebnem področju pa podjetja v digitalni informacijski panogi.

Znanstvenikom in inovatorjem zbranim okrog dr. Štrancarja na tem, za sodobno medicino in farmacijo tako pomembnem področju, zato velja velik poklon za vse, kar prispevajo tako za Slovenijo kot človeštvu na splošno. Štrancarjeva ekipa dokazuje, da Slovenci nismo izjemni, najboljši na svetu le v kolesarstvu, košarki in drugih športih, temveč smo v svetovni špici tudi v znanosti in še kje.”

BIA gradi v Ajdovščini nov objekt in zaposluje nove strokovnjale.
DELITE
Exit mobile version