Site icon Vipavska.eu

Kje je prva šola v Šturjah

Prvo šolsko poslopje v Šturjah stoji  na Idrijski cesti, na križišču med Idrijsko cesto, Goriško cesto in Vipavsko cesto. Zgrajeno je bilo leta 1888.

Šolsko poslopje je pozneje služilo tudi v druge namene. Po drugi svetovni vojni so bili v njej poleg osnovne šole, oziroma nižje gimnazije, še srednja ekonomska šola, dijaški dom, vrtec, del zdravstvenega doma, upravni prostori SGP Primorje. Leta 2019 je ajdovsko podjetje Incom kupilo to stavbo na dražbi. V njej načrtujejo urediti najemniške sobe in apartmaje za zaposlene.

Prva osnovna šola v Šturjah. Foto: Andrej Kogoj

Zgodovina šolstva v Šturjah

Kurat Jurij Grabrijan je ob svojem prihodu v Šturje avgusta 1831 že našel enorazredno šolo, ki je delovala bolj na papirju, kajti v Šturjah je tedaj znalo brati le nekaj fantov in deklet iz boljših hiš. Grabrijan  je leta 1831 dal šoli nov zagon. Sam je tudi učil otroke, dokler ni prišel leta 1833 za učitelja in organista v Šturje Jernej Vrančič. 

O tem je pisal Pavel Plesničar v knjigi Ajdovščina, Pogled v njeno preteklost, s podnaslovom Komentirana objava zgodovine Ajdovščine in Šturij.

Šturje so leta 1953 izgubile samostojnost

Že takoj po drugi svetovni vojni je bil pouk organiziran za oba kraja skupaj, čeprav so Šturje izgubile status samostojnega kraja in bile pridružene Ajdovščini leta 1953.

V mestu Ajdovščina je do vključno šolskega leta 2006/2007 delovala le ena osnovna šola.

V šolskem letu 2007/2008 sta v Ajdovščini ponovno dve samostojni osnovni šoli:  Osnovna šola Danila Lokarja in Osnovna šola Šturje

Osnovna šola Šturje

V šolskem letu 2007/2008 je v novi šolski stavbi, v soseski na Ribniku, ponovno zaživela samostojna osnovna šola Šturje. Meja šolskega okoliša pa ne poteka več po Hublju, kot je veljalo nekoč. Osnovna šola Šturje je bila slovesno odprta leta 2007. Prvotna 14 oddelčna stavba je postala kmalu premajhna, zato so v letu 2016 končali z dozidavo še šestih učilnic.

DELITE
Exit mobile version