Site icon Vipavska.eu

Negotovost in strah

Jurij Paljk Foto (c): Novi Glas

Drugi val epidemije s koronavirusom covid-19 je tu. V naši deželi še ni tako velikega števila okužb, da bi razglasili t. i. rdečo cono, a vse kaže, da bo tudi pri nas v kratkem stanje slabše.

V domovini Sloveniji, kjer je gibanje omejeno na občine in je, tako kot je pri nas, gibanje ponoči prepovedano razen v nujnih primerih, se stanje počasi izboljšuje, in to zaradi strogih ukrepov Janševe vlade, ki dela dobro.

Ne bomo se ustavljali ob kriminalnih izgredih, ki so na Ljubljano in določene kroge v Sloveniji vrgli grdo luč, ker imamo tudi v Italiji ljudi, ki nočejo sprejeti dejstva, da je okužba z virusom covid-19 nevarna, smrtno nevarna v mnogih primerih.

Številke o okuženih in tudi številke o smrtih zaradi okužbe z virusom covid-19 ne lažejo. Res je, da je velika večina okuženih s covidom-19, ki umrejo, starejših, a niso samo starejši ogrožena skupina. Že dejstvo, da moramo vedno znova ponavljati: da moramo držati medosebno razdaljo, da moramo nositi maske, da si moramo razkuževati roke, da moramo prezračevati stanovanja in prostore, v katerih delamo, je zgovorno. Kot da se sodobniki ne bi hoteli sprijazniti z dejstvom, da se moramo držati dobesedno istih pravil, ki so se jih začeli držati v času epidemije črne kuge: medosebne razdalje, karantene, osamitve! Pa vendar je znanstveno dokazano, Slovenija je v teh dneh lep primer, da samo to deluje.

Cepiva še ni na vidiku. Bančniki in ekonomisti nas stalno strašijo, upravičeno in neupravičeno, saj vendar ni vse samo v ekonomskih kazalcih in nam je vsem že dolgo jasno, da svobodni ekonomski trg krvavo potrebuje resne korekture!, da bo prišla gospodarska kriza, da bomo vsi bolj revni, da je vzdrževanje sociale nevzdržno.

In zahtevajo, da se ne sme zapirati dejavnosti, zato protesti, zato omalovaževanje zdravnikov in znanstvenikov, vseh nas, ki imamo še vedno pred očmi najprej vsakega človeka, predvsem starejše ljudi, tiste, ki imajo srečo, da še živijo doma, in tiste, ki so v domovih za starejše, v bolnišnicah. Ostanimo in bodimo ljudje! Skrbimo za svojo in bližnjega varnost!

DELITE
Exit mobile version