Site icon Vipavska.eu

Hrvaška Cerkev dela vse, da bi Anton Mahnič postal svetnik

Anton Mahnič, ki je v Sloveniji precej pozabljen, v velikem delu slovenske javnosti pa celo osovražen, je na Hrvaškem češčen kot svetnik.

Več let se že na Krku trudijo, da bi Anton Mahnič dosegel čast oltarja. V nekem smislu ga je že. Končal se je namreč škofijski postopek za svetnika, kar je prva stopnica do oltarja. Od treh. Zato ima Anton Mahnič naziv Božji služabnik. V hrvaščini pa “Sluga Božji, Antun Mahnić”.

Revija Mahnićevo slovo

Njegov grob obiskuje vse več ljudi, tudi Slovencev. Zato na škofijskih spletnih straneh, kjer je čez vso naslovnico plakat ob stoti obletnici smrti Antona Mahniča, prosijo romarje, da svoj obisk najavijo. Posebej, ko gre za skupine. Z najavo pa obiskovalec lahko brez težav prisostvuje tudi maši za Mahniča in obišče njegovo spominsko sobo.

Ustanovili so tudi Mahničev sklad za pomoč šolarjem in študentom, ki si izobraževanje težko privoščijo.

Molitev k Mahniču v slovenščini.

V Mahničevem letu, ki se decembra končuje, vsak mesec izide tudi posebna revija, Mahnićevo slovo. Barvna revija s članki o Mahniču je dostopna tudi na internetu. Več strani zadnje številke prinaša opis Mahničevega zadnjega leta življenja.

Hrvaška slava Antona Mahniča je v zadnjem času prodrla tudi v Slovenijo. Poprsje pred štanjelsko cerkvijo, obnovljena kapelica v rodnem Kobdilju, članki v katoliških in nelevičarskih medijih, simpozij, kažejo, da se tudi ozračje v Sloveniji malce spreminja. In da se slovenski stereotip o Antonu Mahniču, ki je imel vedno politično proticerkveno ozadje, počasi načenja.

DELITE
Exit mobile version