Site icon Vipavska.eu

Papež za boljši svet

Jurij Paljk Foto (c): Novi Glas

Konec minulega tedna je sveti oče po spletu nagovoril mlade gospodarstvenike in jim dejal, da je v sedanjem času treba tvegati in si prizadevati za tako gospodarstvo v svetu, ki bo po meri človeka, in si prizadevati za ohranitev narave in sveta. Papež Frančišek si je namreč pred časom zamislil posvet mladih gospodarstvenikov z vsega sveta, tistih, ki se trudijo za dostojanstvo vsakega posameznika in ne prisegajo samo na dobiček in kapital.

Pandemija je preprečila vsem, da bi se sestali v Assisiju, so pa zato pripravili tridnevni posvet po spletu in prav po spletu jih je sveti oče nagovoril. Papež Frančišek je srečanje poimenoval Pakt v Assisiju, na spletu pa boste posnetke našli na strani Economy of Francesco (https://francescoeconomy.org).

Mlade gospodarstvenike in ves svet je papež Frančišek pozval, naj se zavedajo izjemnega pomena pandemije in si prizadevajo, da bi iz pandemije prišli boljši: “Nagovarjam vas, da ne bi po pandemiji šli nazaj na iste tirnice gospodarstva!” Mlade podjetnike, gospodarstvenike in mlade vodje v podjetjih je pozval, naj se zavzemajo za tako gospodarstvo, ki ne bi izključevalo šibkejših, na rob potisnjenih, revnih, starih, predvsem pa ne sme sloneti samo na iskanju dobička za vsako ceno: “Izločeni naj postanejo protagonisti prihodnje družbe!”

Zelo jasno je tudi sveti oče povedal, da za spremembno družbe na bolje ne rabimo ne človekoljubnih trenutnih posegov in ne takih bančnih posojil, ki na dolgi rok zasužnijo najbolj revne ljudi, narode, države, ampak nove oblike, politike gospodarstva. Dnevnik Corriere della Sera pa je minulo nedeljo objavil stran, namenjeno novi papeževi knjigi Il Cielo sulla terra, ki je prišla na trg v torek, 24. novembra, izdala pa jo je založba Libreria Editrice Vaticana. Izbrali so odlomek iz knjige, v katerem sveti oče jasno govori, da sveta in naše družbe ne bomo rešili z nobenim moraliziranjem, ampak le z resnično ljubeznijo. 

Papež Frančišek verjame, da se lahko spremenita svet in naša družba, in nas nagovarja, naj se za to dejavno zavzemamo. Jasno napiše, da je krščanstvo spremenilo v preteklosti svet na bolje samo takrat, ko so kristjani živeli po evangeliju, ko so ostali zvesti Kristusu.

Krščanstvo izgubi vsako moč, ko prihaja do odklonov, pravi papež Frančišek, ki dodaja, da je tudi danes mesto kristjana na strani revnih, zadnjih, ostarelih, bolnih, brezposelnih in izkoriščanih delavcev, emigrantov in invalidov.

Novi Glas, uvodnik

DELITE
Exit mobile version