Site icon Vipavska.eu

Intervju z ministrom Vrtovcem: “Naše železnice so kot muzej na prostem”

Jernej Vrtovec Foto (c): Facebook

Po 18 letih je v slovenski vladi spet Vipavec. Nekdanji vipavski poslanec Nove Slovenije Jernej Vrtovec je diplomirani teolog, poročen in oče dveh hčera. Veliko prepoznavnost je v javnosti dobil kot predsednik parlamentarne komisije za razkrivanje korupcije v slabi banki. Kot minister se veliko pojavlja v javnosti, saj njegove nove ideje vzbudijo pozornost. Po novem tako ne bo več treba na avtomobile lepiti in odstranjevati vinjetnih nalepk. Uredil bo tudi, da podnevi tovornjaki ne bodo več s počasnim prehitevanjem ovirali prometa. Znižale se bodo tudi izredno visoke cene za prometne prekrške. A to ni vse. Zato smo ga posebej za Vipavsko prosili za pogovor.

Minister, ste se doslej izognili koroni? Kaj pa Vaša družina?

Sem zdrav, prav tako tudi moja družina. Vse od marca naprej se trudim, da dosledno upoštevam vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje: nosim masko, ohranjam socialno distanco ter si redno razkužujem roke. Prav tako sem si, takoj ko je bila na voljo, naložil aplikacijo Ostani zdrav. Le na ta način je mogoče uspešno zajeziti širjenje virusa. Nahajamo se v težkih časih. Dokler ne bomo odkrili cepiva, je edina možnost, ki jo imamo, upočasnitev širjenja virusa. In ravno zaradi tega sprejemamo vse ukrepe. Zato pozivam bralke in bralce Vipavske k spoštovanju vseh navodil, priporočil in ukrepov. Le na ta način smo lahko uspešni. Da smo odgovorni do sebe in do drugih.

Kako gledate na novo službo po nekaj mesecih? Ste zadovoljni z uspehom?

Vodenje Ministrstva za infrastrukturo sem prevzel v težkem času, ko si nisem mogel privoščiti t.i. »100 dni miru«, saj je bilo že takoj potrebno zavihati rokave in dobesedno čez noč sprejeti številne ukrepe z namenom uspešne zajezitve virusa. Eden težjih je bil zagotovo tudi zaprtje javnega potniškega prometa. Kljub nekaterim kritikam, da so bili ukrepi pretirani, smo v tistih mesecih uspeli uspešno omejiti virus ter se tako v Evropi pokazati kot ena uspešnejših držav v boju proti virusu. A vendarle se na ministrstvu ne ukvarjamo samo z virusom, temveč s številnimi projekti z namenom zagotovitve kvalitetnejšega življenja vseh nas.

Kako vidite delo v vladi? Ste ministri ekipa? Kako prehajate svetovnonazorske razlike (SMC, Desus)? Kako je delati z Janezom Janšo?

V Sloveniji imamo parlamentarni sistem s proporcionalnim volilnim sistemom, kar pomeni, da so vlade vedno koalicijske. To po eni strani pomeni višjo kvaliteto vladnih odločitev, po drugi strani pa prinaša več dela, saj se je potrebno o vsem usklajevati. Kljub svetovnonazorskim razlikam v vladi menim, da vlada dela dobro in učinkovito in da vsi ministri in ministrice z vsemi svojimi močmi delujemo za blaginjo Slovenije. Pomembno je, da imam pri svojem delu podporo predsednika vlade, saj le na ta način lahko uspešno uresničujem zaveze iz koalicijske pogodbe.

Vsepovsod se začenjajo gradnje. Koliko časa bodo trajale? Četrta os, denimo?

V Sloveniji v tem hipu poteka ogromno gradenj, od manjših do večjih infrastrukturnih projektov. Zelo vesel sem, da smo pred tedni v Gaberkah skupaj z družbo DARS zasadili prvo lopato tretje razvojne osi, ki ni pomembna le za Koroško in Saleško, temveč za celotno Slovenijo. Tretja os je dejstvo in se je ne da več zaustaviti. Resnično jo potrebujemo in predolgo smo čakali na začetek gradnje. Ne samo, da bo izboljšala povezljivost, dostopnost in konkurenčnost, temveč bo tudi okrepila privlačnost delovnih mest ter bistveno pripomogla k celovitemu nadaljnjemu razvoju regij. O četrti razvojni osi, ki bi povezala zgornje in srednje Posočje ter Idrijsko-Cerkljansko z Gorenjsko regijo, vodimo diskusijo tako na ministrstvu kot tudi z župani. Pri tem je potrebno poudariti, da pri gradnji tako tretje kot tudi četrte razvojne osi ne smemo gledati le na ekonomsko upravičenost, temveč tudi na številne ostale dejavnike, ki bistveno prispevajo h kvalitetnejšemu življenju vseh prebivalk in prebivalcev.

Franc Jožef je zgradil tir od Postojne do Trsta v enem letu. Mi se o tiru med Divačo in Koprom samo pogovarjamo že 25 let. Koliko časa bo trajalo?

Gradnja 27-kilometrske proge med Divačo in Koprom se nadaljuje po začrtani časovnici, tako da bo zaključena v letu 2025, leto kasneje pa bo tudi predana v uporabo. Edino tako bo Slovenija lahko v polni meri izkoristila svoj izjemen geostrateški položaj. V mesecu septembru je Evropska komisija projektu dodelila 80 milijonov kohezijskih sredstev. Evropska komisija je pomemben partner pri tem projektu, saj je v finančni konstrukciji projekta Drugi tir načrtovano za skoraj petino oziroma 250 milijonov nepovratnih evropskih sredstev

Kaj pa sicer železnice? Hitrost vlakov je danes enaka ali celo nižja kot leta 1857… Ali ni čas, da bi potegnili še nove železniške proge? Da bi se Ajdovci lahko v Ljubljano peljali z vlakom? To se zdi ideja, ki je danes bolj neverjetna kot  leta 1902, ko so jo zgradili do nas…

Intervju je bil objavljen v decembrski številki časnika Vipavska, ki izhaja v 10.000 izvodih

Res je, naše železnice velikokrat izgledajo kot muzej na prostem. Na ministrstvu se tega zavedamo, zato pospešeno nadaljujemo in začenjamo s projekti, ki bi izboljšali tako tire kot tudi vlakovno kompozicijo. Ravno prejšnji teden smo tako pričeli z gradnjo gorenjske železniške proge, po kateri bodo lahko vlaki dosegali višje hitrosti, prav tako bomo s tem prispevali k večji varnosti. Železniški promet je potrebno okrepiti z vidika trajne mobilnosti in zaradi dodane vrednosti za slovensko gospodarstvo. Iz Vipavske doline v Ljubljano se bomo nekoč lahko zapeljali tudi z vlakom, zakaj pa ne? Moramo pa pri tem upoštevati tudi vprašanje smotrnosti. 

Vozniki smo navdušeni nad elektronsko vinjeto. Najprej ste jo načrtovali za letos, zdaj pa prestavili. Zakaj?

Ne drži. Uveljavitev elektronske vinjete, ki smo jo zapisali v koalicijsko pogodbo in sem jo kasneje tudi predstavil na zaslišanju pred pristojnim odborom v Državnem zboru, je bila že od samega začetka predvidena za leto 2022. To pa predvsem zaradi razpisa družbe DARS in dolgotrajnega postopka, ki ga le ta prinaša. Na Ministrstvu za infrastrukturo smo pripravili zakonodajo, ki je bila v začetku oktobra soglasno potrjena na odboru v Državnem zboru, s tem smo pa tudi dokončno prižgali zeleno luč elektronski vinjeti. Elektronska vinjeta bo in sicer decembra 2021!

Voznike navdušuje tudi omejitev prehitevanja tovornjakov. Se tudi vam zdi, kot da se pred vami noben prometni minister ni vozil po avtocesti?

Vesel sem pozitivnega odziva javnosti na dogovor z družbo DARS, da bomo z začetkom prihodnjega leta na avtocesti A1, od Šentilja do Kopra, tovornim vozilom, ki so težja od 7,5 t, v dnevnem času prepovedali prehitevanje.  Slovenija se sooča z velikim obsegom tranzitnega prometa, ki se praktično povečuje iz leta v leto in predstavlja vedno večji izziv na področju zagotavljanja ustrezne pretočnosti in zagotavljanja ustrezne varnosti cestnega prometa. Prehitevanje tovornih vozil na avtocestnem omrežju pomembno vpliva tako na pretočnost prometa kot tudi na varnost vseh udeležencev. Naj ob tem poudarim, da ta ukrep podpirajo tudi predstavniki prevozniškega sektorja z Obrtno-podjetniške zbornice.

Zakaj znižujete kazni v prometu?

S spremembo Zakona o pravilih cestnega prometa želimo povečati varnost in slediti trendom v prometu. Zakon med drugim prinaša uzakonitev vožnje z e-skiroji in možnost zavijanja v desno pri rdeči luči na semaforju, s čimer bomo poskrbeli za boljšo pretočnost v križiščih. Za ukrep znižanja kazni za prehitro vožnjo znotraj naselja, samo se na Ministrstvu za infrastrukturo odločili zaradi ocene, da so zdajšnje kazni za prekoračitev hitrosti za 10 ali 20 kilometrov na uro previsoke, saj so med najvišjimi v Evropi. Medtem, ko v Sloveniji znaša kazen 250 evrov, le ta denimo v Avstriji znaša 50 evrov, Nemčiji 80 evrov in v Franciji 90 evrov. Višja kazen ne pomeni tudi manj nesreč. Namesto višjih kazni na ministrstvu podpiramo preventivo, ozaveščanje in vzgojo voznikov ter nadzor, ki ga je premalo. Ob tem pa kazni za objestne voznike, ki za več kot enkrat prekoračijo dovoljeno hitrost, še naprej ostajajo enake. 

DELITE
Exit mobile version