Site icon Vipavska.eu

Zakaj mladim ne ponudimo slovenske glasbe – ustanovitelj skupine Veter Slobodan Filipovič

Besedam, ki jih je ob koncu oddaje položil na dušo Slobodan Filipovič iz glasbene skupine Veter, velja prisluhniti. Vprašal se je, zakaj mladini ne ponudimo slovenske glasbe, ki je je veliko.

Mogoče ravno zaradi njegovih besed tokrat to besedilo pišem ob spremljanju glasbe slovenske skupine Veter. Pred snemanjem oddaje v glasbeni sobi Slobodana Filipoviča mi je ustanovni član skupine Veter namreč podaril dvojni projekt, ki je luč sveta ogledal ob 40-letnici skupine, je je začela delovati leta 1974. Na DVD je 29 njihovih videospotov, na zgoščenki pa 20 njihovih uspešnic. Od ponarodele Bele snežinke, skladbe Poslednji vlak, Bela nevesta, Hrastniška deklica, Če bi se šest spremenila v devet in tudi pesem Manuela, ki ji boste lahko prisluhnili na začetku oddaje. Resda skupina v zadnjem času ni tako aktivna kot pred tremi ali dvema desetletjema, a še vedno živi, kar boste lahko izvedeli v pogovoru z našim tokratnim sogovornikom.

Slobodan Filipovič (levo) in Igor Gošte

Slobodan Filipovič nas je uvodoma popeljal v čas svojih zanimivih prednikov iz Dalmacije, Hrastnika in Bosne. Predstavil je tudi najzgodnejše obdobje svojega življenja, ki se je začelo v sarajevski porodnišnici. Otroška leta je po ločitvi staršev preživel v Hrastniku, kjer se je tudi šolal in si ustvaril družino. Z ženo, ki ga ves čas podpora pri glasbenem ustvarjanju, imata dva sina, Roka in Tita. Osrednja tema pogovora se je vrtela okrog znamenite skupine Veter, ki je sprva delovala pod imenom Sence, Odmev. Marsikdo ne ve, da so v skupini prepevali tudi mnogi legendarni pevci, med njimi Marjeta Ramšak (Sreča na vrvici), Meta Malus, Helena Blagne, Jože Buden, Oliver Antaver, Božidar Wolfand- Wolf in njihov najbolj prepoznavni pevec Vanjo Tomc.

Slobodan se je v pogovoru poklonil tudi nekaterim članom skupine, ki so tragično umrli in v spomin priklical mnoge zgodbe, ki so jih na festivalih, veselicah in drugih nastopih doživeli. Omenil je tudi domoljubno pesem Ne damo Slovenijo, ki pa tik pred osamosvojitvijo nikakor ni prišla na radijske valove, kar ga še danes čudi. Slobodan je spregovoril tudi o svojem pogledu na mačehovski odnos države v času epidemije, ki so ga od nje deležni glasbeniki in drugi kulturniki. Žalosti ga tudi nezmožnost politike, tako leve kot desne, da ni znala ali zmogla, da ne zna dostojnejše poskrbeti za našo starejšo populacijo. Zato se je aktivno vključil v izgradnjo prepotrebnega novega doma za starejše v Hrastniku.

Oddajo zaključujemo z Belo snežinko, ki je bila leta 2013 proglašena za največkrat predvajano pesem po izboru poslušalcev radijskih postaj Slovenije. Seveda pa je pesem za ta čas, ko je Slovenija odeta v belo, še kako primerna.

Oddajo si lahko ogledate tukajle: KLIK

DELITE
Exit mobile version