Site icon Vipavska.eu

Nova spoznanja o soškemu levu, vojskovodji Boroeviću- že na spletu

V nizu stoletnic, ki zaznamujejo letošnje leto, ne gre prezreti stoletnice smrti avstro-ogrskega feldmaršala, poveljnika V. armade in junaka soške fronte Svetozarja Boroevića de Bojna (1856–1920), vojskovodje, ki je kakor le malokateri zaznamoval zgodovino našega prostora. »Soški lev«, častni občan več kot sto slovenskih občin je z izjemno vojaško kariero postal edini nenemški feldmaršal avstro-ogrske armade, a je že poldrugo leto po koncu vojne umrl obubožan, zapuščen in pozabljen.

Pravoslavni Hrvat

Boroević, tudi Borojević, je po rodu hrvaški Srb, trdijo Srbi, saj je bil rojen v družini pravoslavne veroizpovedi. A sam Boroević se je imel za Hrvata, zato ga tudi na Hrvaškem štejejo za največjega vojskovodjo v hrvaški zgodovini. Leta 1918 je Boroević zase zapisal, da je “domoljub koji svoju domovinu voli isto tako kao i svaki drugi Hrvat”. 

Posvet v Pivki

V Parku vojaške zgodovine so skupaj z Zgodovinskim inštitutom Milka Kosa ZRC SAZU in Muzejem novejše zgodovine Slovenije pripravili strokovni posvet ob stoletnici njegove smrti v sredo, 9. decembra ob 16. uri.  Posnetek je že na spletu: KLIK.

Zgodovinski simpozij je začel minister za obrambo Tonin

Na posvetu, ki ga je s pozdravnim nagovorom začel minister za obrambo mag. Matej Tonin, so sodelovali: dr. Petra Svoljšak – zgodovinarka, znanstvena svetnica, predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa na ZRC SAZU in pridružena profesorica na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici; dr. Marko Štepec – zgodovinar, muzejski svetnik in kustos v Muzeju novejše zgodovine Slovenije; ter dr. Gregor Antoličič – zgodovinar in sodelavec Zgodovinskega inštituta Milka Kosa. Posvet bo moderiral dr. Renato Podbersič – zgodovinar in sodelavec Študijskega centra za narodno spravo​. 

Odprto za vse

Organizator je povabil obiskovalce, da so med predavanji ali ob njihovem zaključku podali svoja vprašanja ali razmišljanja v komentarjih na Youtube kanalu. Ogled simpozija: KLIK.

DELITE
Exit mobile version