Site icon Vipavska.eu

Povem, kar mislim. Potem jih dobim sicer po glavi. A ne jamram, ampak si nadenem čelado.

V preteklem tednu je izšla moja prva knjiga Protestantino v elektronski obliki. Presenečen sem bil, da je že prvi dan bilo prodanih 67 izvodov. V naslednjih treh dneh je bilo prodanih kar 246 knjig. Sicer se je knjiga dobro prodajala, več kot 500 izvodov od leta 2014, ko je nastala. A vendar me je tak odziv knjižnic, ki so kupile e-knjigo za izposojo svojih bralcev, kot sem že dejal, presenetil.

Knjigo sem sestavil leta 2013 iz številnih kolumen iz različnih medijev. Prebralo jih je omejeno število ljudi, saj ima vsak medij svojo publiko. Nekateri mediji, posebej Primorske novice, pa so moje komentarje in članke še objavljali na čimbolj nevpadljivih mestih, zato so jih tudi bralci velikokrat spregledali. Zato sem zbral najboljše, najbolj zabavne, najbolj zanimive in najbolj odmevne in jih zbral v knjigo.

Kolumne so namreč vrhunec novinarskega pisanja. Vanje je vloženo veliko več truda kot v članke, saj izražaš svoje misli, občutke in to argumentiraš. Kolumna je namreč komentatorska zvrst novinarskega izdelka. Tu je dovoljena tudi ironija in satira. Humor je dodatna vrednost, če ti ga uspe uporabiti. Teh pravil sem se držal tudi sam, koliko mi je uspelo, pa presojajo bralci.

Precej kolumen v mojih svinčenih letih novinarskega dela na Primorskih novicah ima v sebi seveda veliko samocenzorskih “dodatkov”. Velikokrat sem moral določen stvari povedati previdno, diplomatsko, okoli ovinka. Ukuli riti u waržet, so rekli naši stari. To je imelo tudi svoj čar, saj mi uredniki niso mogli očitati, če sem določeno zadevo samo namignil ali zapisal dvoumno. Sem pa zato odziv na kako kolumno v uredništvu videl na obrazih sodelavcev, posebej urednikov. Vidno podaljšane, mogoče že prav zeleno obarvane obraze so imeli, ko smo se srečali na hodniku. In nekateri me niso hoteli več niti pozdravljati. Prav smešno mi je bilo, saj od takih ljudi ne bi pričakoval tako otročjega obnašanja.

Povem, kar mislim. Potem jih dobim sicer po glavi. A ne jamram, ampak si nadenem čelado.

Kakorkoli že. Vesel sem elektronskega izida knjige. Še vedno imam na zalogi nekaj tiskanih izvodov knjige Protestanino, ki jo lahko vsak naroči pri meni. Po želji se v knjigo tudi podpišem ali napišem posvetilo. Naročilnica je tukaj: KLIK . Lahko pa mi tudi preprosto pišete na mail: tino.mamic@gmail.com

Bo kdo rekel, da je to reklama. Seveda je. Od tega namreč živim. Od leta 2012, ko sem zaradi mobinga in pritiskov obesil novinarstvo na klin, živim samo od naročil, Zato sem vesel vsakega naročila na knjigo, rodovnik, analizo priimka ali predavanja. Zato hvala vsem, ki mi pomagate, da lahko živim od svojega dela.

DELITE
Exit mobile version