Site icon Vipavska.eu

S teboj lahko…

STL VSI: Uporabnica VDC Metka Kotar, Igor Gošte in Slavi Ranzinger, podporna oseba S teboj lahko…

Pred vami je 3.del oddaje S teboj lahko…, v kateri predstavljamo življenje in delo uporabnikov in zaposlenih v Varstveno delovnem centru Zasavje (VDC). Nosilec omenjenega projekta je Varstveno delovni center POLŽ Maribor, projekt pa kot rečeno izvajajo tudi v zasavskem VDC in ga širijo po Zasavju. Tudi prek teh oddaj.

V tej boste podrobneje spoznali uporabnici VDC Zasavje Metko Kotar in Ireno Kresoja, podporno osebo Slavi Ranzinger ter Domna Pociecho in Ševalo Ribić, ki sta zaposlena v VDC Zasavje. Najprej je pred našo kamero, pred pomnikom na rudarske čase v Trbovljah, stopil Domen Pociecha, dvakratni udeleženec zimskih olimpijskih iger v sankanju na umetnih progah. Seveda se tudi v tej oddaji nismo mogli izogniti pastem, ki jih pred vse nas postavlja čas epidemije. V nadaljevanju pogovora je predstavil svoje delo v VDC s poudarkom na projektu S teboj lahko… Povedal je, kako pomembno je imeti jasne cilje in dober informacijski sistem, ki vse to spremlja. Da se na eni strani ne izgublja čas z birokracijo, na drugi strani pa da je vse transparentno evidentirano in sledljivo. „Mi nudimo podporo, da naši uporabniki čim bolj samostojno zaživijo v svojih stanovanjih. Seveda tisti, ki si samostojnega življenja želijo.“ Podpora posamezniku, ki je del projekta, je različna. Pomoči so različne. Nekaj o svojem delu nudenja pomoči sta nam predstavili podporni osebi Slavi Ranzinger in Ševala Ribić. Slednja je spregovorila tudi o svojem delu v VDC. Pomenljive so besede Ranzingerjeve, ki pravi, da ima vsak, ki si želi, pravico do samostojnega življenja. Tudi uporabniki VDC. Seveda z določeno podporo, ki jo ona z največjim veseljem nudi Metki Kotar in jo je pred časom tudi Ireni Kresoja. Pri naslednjih besedah Ševale Ribić, podporne osebe Irene Kresoja, pa tudi ni kaj dodati: „Rada imam uporabnike VDC kot svoje otroke. Ko jih spoznaš, ti zlezejo pod kožo.“

Metka Kotar je že več let uporabnica VDC, kjer se počuti dobro in ravno tako kot mnogi drugi, tudi sama pogreša normalne čase, ko nam virus ne bo povzročal preglavic. Povedala nam je, da živi pri svojim mami v Trbovljah, da pa se je z veseljem vključila v projekt S teboj lahko…, saj si želi s svojim fantom Ernestom Mešićem nekoč zaživeti na svojem. Zato sta oba vključena v ta projekt. V tem vmesnem času bi se rada kar najbolje pripravila na samostojno življenje, tudi s pomočjo podporne osebe Slavice, s katero preživi marsikatero lepo urico.

Svojo življenjsko zgodbo, precej žalostno otroštvo in mladostniška leta, nam je v pogovoru razodela tudi Irena Kresoja, uporabnica VDC, ki že dobra dva meseca živi v svojem stanovanju v Trbovljah. Pilotni projekt S teboj lahko ji je pisan na kožo. Že prej sta s partnerjem (ki je žal umrl) živela v svojem stanovanju, nekaj časa je potem živela v bivalni enoti VDC Ribnik, zdaj v svojem stanovanju v Trbovljah. Slišali boste tudi, kako si je uredila samostojno življenje, katere športe ima rada in tudi nekaj o njenem glasbenem okusu.

Foto Matjaž Lavrič:

DELITE
Exit mobile version