Site icon Vipavska.eu

Leto dni z virusom

Jurij Paljk Foto (c): Novi Glas

Te dni mineva leto dni, odkar sobivamo s pandemijo, s koronavirusom covid-19, ki je dodobra spremenil naše navade, spremenil svet, tudi nas, a pandemiji ni videti konca. Na svetu je bilo doslej s koronavirusom okuženih že okrog 110 milijonov ljudi, za posledicami covida-19 je umrlo 2.416 172 ljudi (podatki se nanašajo na torek, 16. t. m.), virus je prebolelo že okrog 85 milijonov ljudi, danes pa je v svetu okuženih okrog 23 milijonov oseb.

V Evropi je umrlo več kot 770 tisoč ljudi, v Italiji pa že skoraj 94 tisoč ljudi, kar pomeni, da je v Italiji izginilo eno srednje veliko mesto. V Italiji zaradi okužbe s koronavirusom še vedno vsak dan umre manjša vas.

Znanstvenikom in zdravnikom povzroča preglavice dejstvo, ker se pojavljajo nove oblike virusa covid-19, ki še vedno ogrožajo človeška življenja. V domovini Sloveniji je za posledicami obolenja s koronavirusom doslej umrlo 3.728 ljudi. Podatki sami govorijo, kako nevaren je covid-19.

Pandemije še ni konec, kar se pozna v vsakdanjem življenju. Ljudje smo bitja navad in še po enem letu se ne moremo navaditi na posebno stanje, v katerem smo. Pandemija je globoko zarezala v vsakdanjik vseh, različne države se na različne načine spopadajo z nevarnostjo, ki jo prinaša covid-19, tudi ljudje na različne načine sprejemamo navodila, ki nam jih zdravniki in politiki odrejajo.

Dnevno spremljamo take in drugačne uredbe, priznamo, da smo prevečkrat zbegani in ne razumemo nekaterih odločitev, a dejstvo je, da je pandemija še vedno med nami.

“Mislim, da je etično, da bi se vsi ljudje morali cepiti! Gre za etično vprašanje, kajti v igri je zdravje, v igri je življenje, tvoje življenje in tvoje zdravje in tudi zdravje drugega, bližnjega, zato bi se morali vsi cepiti,” je pred časom dejal papež Frančišek, ki se je kasneje tudi sam cepil.

Znanstveniki in zdravniki nam priporočajo cepljenje, politiki pa morajo poskrbeti, da se bomo lahko čim prej cepili!

DELITE
Exit mobile version