Site icon Vipavska.eu

1. marec 1796: Maše v slovenščini

Prve maše v slovenščini je napisal skladatelj in organist Gregor Rihar, ki se je rodil 1. marca 1796 v Polhovem Gradcu. V slovensko cerkveno glasbo je tudi prvi uvedel večglasje.
Riharjev oče je bil izdelovalec glasbil in glasbeni samouk. Mlademu Gregorju je dal prvi pouk iz glasbe jezuit Robert, ki je omogočil, da je postal Gregor s 13 leti organist v domačem kraju. Leta 1829 je bil posvečen v duhovnika ter postal kaplan in vikar v Ljubljani, kjer je ostal do smrti.
Postal je ne le slovit pevovodja in mojster v improviziranju, ampak tudi orgelski strokovnjak in svetovalec pri nakupu zvonov.
Tedaj so za glasbo v cerkvah skrbeli organisti samouki ali pa je bilo pri mašah samo ljudsko petje. Kjer niso imeli orgel, so petje spremljali godci.
V času, ko je bilo v slovenskih cerkvah v navadi samo ljudsko petje, je Rihar v slovensko cerkveno glasbo uvedel umetno štiriglasje. Čeprav je bil predvsem cerkveni skladatelj, je zlagal tudi posvetne pesmi. Leta 1853 je izdal Venec četveroglasnih pesmi, po smrti leta 1866 pa je izšla še njegova zbirka Narodni napev.

DELITE
Exit mobile version