Site icon Vipavska.eu

4. marec 1844: Prvi novinar Josip Jurčič

Na Muljavi se je v kmečki družini rodil pisatelj Josip Jurčič, avtor prvega slovenskega romana Deseti brat. Druga njegova najpomembnejša dela so: Jurij Kozjak, Domen, Sosedov sin, Rokovnjači, Tugomer, Veronika Deseniška … Da je bil spoštovan in upoštevan pisatelj še ≫za živih dni≪, dokazuje to, da so njegova dela na veliko prevajali, predvsem v slovanske jezike poljščino, češčino, ruščino in slovaščino, pa tudi v francoščino, italijanščino, španščino, nemščino, angleščino in grščino.

Pomemben je tudi kot novinar, saj je postal tudi poklicni časnikar pri Slovenskem narodu. Leta 1868 se je preselil v Maribor, se po dveh letih vrnil na Dunaj, da bi nadaljeval študij, vendar se je že naslednje leto vrnil in prevzel glavno uredništvo pri Slovenskem narodu. To delo je opravljal do smrti leta 1881, s tem da se je jeseni skupaj s časopisom preselil v Ljubljano.

S Slovenskim narodom je bil neprestano sredi političnih spopadov. Imel je veliko nasprotnikov. Mladina ni bila zadovoljna z njegovo spravljivo časnikarsko usmerjenostjo, del politikov pa ga je napadal, da je preveč oster in ≫strasten prenapetež≪. Jurčič se je nepopustljivo bojeval proti nemški politiki, istočasno pa je moral skrbeti, da mu lista niso prevečkrat zaplenili, čeprav so bile zaplembe pogoste.

DELITE
Exit mobile version