Site icon Vipavska.eu

11. april 1941: “Greh” bana Natlačena

Po zlomu Kraljevine Jugoslavije je 11. aprila 1941 v Ljubljano prišla italijanska vojska. V komunistični propagandi so razglasili za zločince vse, ki se v odporu proti okupatorju niso vključili pod njihovo vodstvo. Kot ≫izdajalca≪ so umorili tudi bana Marka Natlačena.

O tem lahko sami svobodno presojamo šele pozneje. Tudi na podlagi razglasa, ki sta ga izdala ban Marko Natlačen in Narodni svet za Slovenijo:

≫Ohranimo pri tej priliki tisti mir, ki je pri nas tradicionalen! … Na miren način pokažimo svoje dostojanstvo! Dva največja greha nad narodom sta v tem času mogoča. Zdaj, ko je naša vojska odšla, bi bil največji greh nad narodom, če bi civilni ljudje porabili orožje proti tuji vojaški sili ali proti domači narodni manjšini ali če bi kakorkoli sovražno nastopili proti njima. S tem bi spravili morda desetine naših rojakov v največjo nevarnost in nesrečo. Drugi največji greh pa bi bil denunciantstvo, ki je nezdružljivo s človeških dostojanstvom. Denunciantstvo je tako težak greh, da ga ne more narod nikoli odpustiti …≪

DELITE
Exit mobile version