Site icon Vipavska.eu

15. april 2000: Združitev SLS in SKD ter vlada dr. Bajuka

Andrej Bajuk (levo) in Janez Drnovšek. Foto: Vlada RS

Na združitvenem kongresu SLS+SKD so 15. aprila 2000 izbrali za predsednika nove stranke dr. Franca Zagožna. Marjan Podobnik, Lojze Peterle in dr. Andrej Bajuk so postali podpredsedniki združene stranke.

Nova stranka je skupaj s SDS kmalu uspela oblikovati novo slovensko vlado, ki jo je vodil dr. Andrej Bajuk. Po osmih letih nepretrgane vladavine LDS oziroma dr. Janeza Drnovška kot predsednika vlade je 7. junija 2000 Slovenija dobila novo vlado, ki jo je vodil finančni strokovnjak svetovnega slovesa dr. Andrej Bajuk.

Vlado naj bi podpirali SDS pod vodstvom Janeza Janše in – s presenetljivimi odstopanji, saj je bil dr. Bajuk njen podpredsednik – SLS+SKD Slovenska ljudska stranka pod vodstvom Franca Zagožna, ki pa ji je kmalu pokazala fige.

Predzgodba

Mesec dni pred združitvijo nekdanjih SLS in SKD je predsednik takratne SLS Marjan Podobnik predsedniku vlade Janezu Drnovšku sporočil, da bo SLS na dan združitve s SKD izstopila iz vladajoče koalicije. Drnovšek je takoj vložil v državni zbor predlog za zamenjavo osmih ministrov SLS in ga hkrati vezal na zaupnico celotni vladi. V soboto, 8. aprila, državni zbor ministrov SLS ni razrešil, kar je obenem pomenilo, da vladi Janeza Drnovška ni bila izglasovana zaupnica.

Nova vlada

Vlada dr. Andreja Bajuka je bila le prehodna, saj so bile že 15. oktobra redne parlamentarne volitve. Odločno se je zavzemala za spoštovanje odločbe ustavnega sodišča o dvokrožnem večinskem volilnem sistemu, saj je prišlo do njenega oblikovanja na osnovi takšnega dogovora.

Ker pa se je strankino vodstvo, skupaj s poslanci, povezalo v parlamentu proti lastni vladi in v ustavo zapisalo, da se v Sloveniji voli po proporcionalnem volilnem sistemu, je veliko članov stranke na čelu z dr. Andrejem Bajukom in Lojzetom Peterletom izstopilo ter ustanovilo novo stranko Nova Slovenija. Končni rezultat nasprotij je bil izredno slab rezultat pomladnsega bloka na naslednjih državnozborskih volitvah.

Restavracija leve oblasti

S prvo sejo novoizvoljenega državnega zbora 27. oktobra je Bajukovi vladi prenehal mandat, je pa, kot določa ustava, vlada opravljala tekoče posle do imenovanja nove vlade. Poslanci so 16. novembra, mesec dni po volitvah, za predsednika vlade v novem mandatnem obdobju 2000 – 2004 že četrtič v samostojni Sloveniji izvolili Janeza Drnovška.

DELITE
Exit mobile version