23. april 1971: Učilnice na temni strani meseca

Na seji CK ZKS so se 23. aprila 1971 lotili idejnopolitičnih vzgoje in izobraževanja ter s tem v zvezi nalog komunistov. Andrej Vovko je v zborniku Temna stran meseca opisal, kako je komunistični režim na Slovenskem skušal šolski sistem preoblikovati po svojih zahtevah, in pri tem v dobršni meri in z usodnimi posledicami tudi uspel.

V letu 1973 so ob bučno naviti medijski kampanji začeli uvajati celodnevne šole, ki jim je botroval sam France Popit, ki naj bi v njihovo ustanavljanje aktivno posegal tudi z direktnimi telefonskimi ukazi. Te šole naj bi ≫razbremenile≪ starše in omejile njihov morebitni ≫kvarni≪ idejni vpliv na otroke.

Podobno je bilo nedvomno zamišljeno tudi zelo poudarjano razširjanje mreže otroških vrtcev, ki so – kot spremljava režimskim težnjam po vsesplošnem zaposlovanju žensk – začeli svoj pohod po Sloveniji že v obdobju takoj po letu 1945 kot otroške jasli. Starosta slovenskih pediatrov dr. Bogdan Derč, lik pokončnega in neomajnega človeka, se je dodobra zameril tedanjim oblastnikom s svojo zelo odmevno izjavo: ≫Teleta v jasli, otroke k materam.≪

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več