21. april 1990: Odbor za človekove pravice

Že konec leta 1988 so se začela zastavljati vprašanja, zakaj se Odbor za človekove pravice, ki je bil ustanovljen za obrambo četverice, ne organizira kot opozicijska politična organizacija oziroma stranka. Predsednik Igor Bavčar je odgovarjal, da Odbor nima pooblastil, da bi presegel na začetku zastavljene cilje: ≫Poleg tega delujejo v njem ljudje najrazličnejših opredelitev, zato ni mogoče pričakovati, da bi formulirali splošen politični program.≪

Odbor tako na razočaranje ni prerasel v politično stranko, ki bi se potegovala za oblast. Da je bila takšna transformacija odbora res neizvedljiva, je težko z gotovostjo trditi. Velja pa pri tem upoštevati Kučanove besede le nekaj dni po nastanku odbora, da v njem deluje tudi aktivna skupina komunistov, ki zaenkrat ≫drži ta odbor≪, pa tudi izjave Franca Jurija in Braca Rotarja, ki sta izstopila zato (21. aprila 1990 je o tem poročalo Delo), ker je menda odbor postal ≫pribor določene politične formacije≪.

To kaže na to, da bi bilo rojstvo stranke oziroma politične zveze (ime ≫stranka≪ takrat še ni bilo niti dovoljeno) iz odbora sila naporna zadeva, delovanje konfuzno, zaradi aktivnih članov iz nekaterih ≫družbenopolitičnih organizacij≪ pa bi bila stranka praktično brez možnosti za oblikovanje resne alternative komunistični oblasti, kar bi sicer edino imelo pravi smisel.

Odbor je maja 1990 izdal sporočilo, v katerem je ugotovil, da je njegovo poslanstvo izčrpano.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več