22. april 1990: Novinarji in politika

Slovenija je ena od redkih držav, ki je na prvih svobodnih demokratičnih volitvah 22. aprila 1990 za predsednika izvolila bivšega predsednika komunistov.
Seveda je na to močno vplivala predvolilna kampanja, v kateri so imele družbenopolitične organizacije, ki so se ≫preimenovale≪ v stranke, veliko prednost v medijih. To je potrdila s točnimi podatki Rosvita Pesek v svoji knjigi Osamosvojitev Slovenije, novinar Ali Žerdin pa je opozoril na to tudi s spiskom, na katerih strankarskih listah so kandidirali novinarji. Ugotovil je, da je na listi ZSMS-LS leta 1990 kandidiralo pet novinarjev (Mile Šetinc, David Tasič, Franci Zavrl, Nikola Damjanić, Vinko Vasle), na listi Socialistične zveze Slovenije jih je bilo tudi najmanj pet (Danilo Slivnik, Neva Železnik, Drago Mislej, Milan Bajželj, Silvano Sau), na listi ZKS-SDP pa novinarka Barbara Žigante.
Na Demosovih listah je Žerdin našel samo upokojenega novinarja in političnega zapornika Viktorja Blažiča (SKD), Slavka Sušca (SDZS) in Branka Zunca (SDZ) in zato zaključil, da ≫aktivnih novinarjev etabliranih medijev na kandidatnih listah Demosovih strank praktično ne moremo srečati.≪

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več