Site icon Vipavska.eu

Dr. Aleš Štrancar, vnuk partizana, piše Zvezi takoimenovanih borcev

Že kar veliko Hublja je preteklo, odkar je dr. Aleš Štrancar, znanstvenik in gospodarstvenik, ustanovitelj in direktor mednarodnega visokotehnološkega podjetja BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, napisal Titu Turnšku, takratnemu predsedniku zveze takoimenovanih borcev (ZZB) pismo z izjemnim odmevom.

Pismo znanstvenika, domoljuba in ponosnega vnuka sodelavca Osvobodilne fronte (OF) Štrancarja je bilo prvič objavljeno na blogu Mwoja besejda, avgusta 2018, potem pa so ga povzeli mnogi drugi slovenski mediji.

Danes, ko se zaradi domnevne ustanovitve Osvobodilne fronte pred 80 leti spet oglašajo samozvani borci s političnimi gesli, polnimi zgodovinskih ponaredkov, je prav, da pismo ponovno objavimo.

Pismo Štrancarja

Tovariš Tit Turnšek,
Tvoji napadi na dr. Možino in dr. Dežmana presegajo vse meje dobrega okusa in sramotijo vse resnične borce za svobodo, vključno mojega starega očeta, ki je štiri leta nosil glavo na tnalu, ko je zbiral sredstva za OF ter hrano za partizane. Nikoli, prav nikoli pa se ni strinjal z medvojnimi in povojnimi ideološkimi poboji. To je bilo delo krvavih zveri, tako na eni, kot na drugi strani.
Kot njegov vnuk, ponosen na dejanja svojega starega očeta, ti prepovedujem, da govoriš v imenu VSEH borcev. V kolikor s takimi nizkotnimi napadi ne boš prenehal, te bom prisiljen kazensko ovaditi saj v slovenskem narodu vzpodbujaš in širiš sovraštvo ter hujskaš ljudi. Verjamem, da ti je današnja slovenska zakonodaja poznana.
Zgodovina nikomur ne oprošča, ne bo niti tebi, niti meni. In čez 30, 40 let bo nek drugi zgodovinar in nek drugi novinar govoril o tvojem primitivizmu! Temu ne boš ubežal.
Lep in spokojen dan,
Aleš Štrancar

Moj post scriptum

Nomen est omen. Možina je možina, zato se nikoli ne vda. Oče Jožeta Možine Franc je tudi med vojno pomagal partizanom, zato je bizarno, da zveza takoimenovanih borcev uprizarja tak pogrom. Več o Francu Možini pa v temle članku: KLIK

DELITE
Exit mobile version