Spomin na Franceta Tomšiča

Pogovor z Evelin Vesenjak, predsednico sindikata KNSS-Neodvisnost, je nastal v prijetnem okolju Medijskega gradu na Izlakah, kjer je svoje otroštvo preživljal Janez Vajkard Valvasor.

Dobršen del oddaje se je sukal še okrog ene pomembne osebe, za katero smo prvič slišali v času litostrojske stavke. Beseda je tekla o legendarnem sindikalistu Francetu Tomšiču, ki nas je pred leti zapustil. Tole je ena izmed njenih misli o Tomšiču, ki seže v čase pred osamosvojitvijo: Ustanovil je sindikat, ki je zrasel iz delavstva. Večina članov je bila iz vrst delavcev. Kakšna je bila njihova moč, je pokazala litostrojska stavka.”

Tomšič pa ni bil le sindikalist, bil je tudi prvi predsednik stranke SDS, nekdaj Socialdemokratske zveze Slovenije. Vesenjakova je povedala, kako je spoznala Franceta Tomšiča, kdaj se je priključila njegovemu sindikatu, kakšna je po Tomšičevem odhodu sindikalna zapuščina in tudi, kdo vse so sindikat vodili po njegovem odhodu s predsedniškega mesta. To so bili Slavko Kmetič, Drago Lombar in zdaj Evelin Vesenjak.

Vesenjakova je predstavila tudi svoj pogled na čas epidemije, ki je marsikateremu delavcu nenaklonjen. Tudi sindikatom, saj meni, da z vlado in resornim ministrom v tem času ni pravega socialnega dialoga. Za konec dodajmo še njene besede: “Morda je čas za velike spremembe na političnem polju. Predvsem je pa čas, da se nekateri umaknejo v ozadje.”

Oddaja je na ogled tukaj: KLIK

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več