13. maj 1944: Ustanovitev Udbe

Komunisti so uvedli prakso sprenevedanja, ki je pri nas še vedno prisotna. Tako je bilo tudi 13. maja 1944, ko je Josip Broz – Tito v Drvarju ustanovil Oddelek za zaščito naroda – OZNA, kasneje preimenovana v Udbo. Seveda ≫zaščita naroda≪ ni imela ničesar skupnega niti z narodom niti z njegovo zaščito, ampak je šlo za boj proti ≫notranjim sovražnikom≪, nasprotnikom komunistov.

Za načelnika Ozne je Tito imenoval Aleksandra Rankovića, načelstvo za Slovenijo pa je prevzel Ivan Maček – Matija. To je delovalo na Bazi 24 na Stražnjem vrhu v Beli krajini. Ustanovitev Ozne za Slovenijo junija 1944 je bila precejšnja oddaljitev od načela, ki ga je vodstvo narodnoosvobodilnega gibanja za Slovenijo sprejelo, namreč, da vse dejavnosti v NOB podredi organom oblasti.

Ozna za Slovenijo, vključno s pristojnostmi za zunajsodne usmrtitve, je bila podrejena le načelstvu Ozne za Jugoslavijo. Zlasti s povojnimi zunajsodnimi množičnimi usmrtitvami domobrancev in nasprotnikov OF si je nakopala zloglasni sloves nasilne, zločinske službe.

V Sloveniji je OZNA nadaljevala delo odseka za notranje zadeve pri Predsedstvu SNOS (slovenskega narodnoosvobodilnega sveta), ki je bil ustanovljen februarja 1944 po razpustitvi VOS. Obveščevalci so se preuredili v obveščevalni oddelek in oddelek za inozemstvo odseka za notranje zadeve, pozneje so prešli v OZNO, ki je bila organizirana v vseh enotah v štiri odseke. Delovala je tudi čez staro avstrijsko-jugoslovansko mejo.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več