Site icon Vipavska.eu

15. maj 1921: Marežganski upor

Na prvih volitvah v italijansko poslansko zbornico 15. maja 1921 je v Julijski krajini dobila Jugoslovenska narodna stranka (enotno društvo Edinost) 48.785 glasov ali 34 odstotkov ter pet poslancev, italijanski nacionalni blok pa 34,3 odstotka glasov in osem poslancev.

Na Jugoslovenski listi so bili izvoljeni: Josip Vilfan, Virgilij Šček, Karol Podgornik, Josip Lovrenčič in Hrvat Ulikse Stanger. Na komunistični listi, ki je dobila 20.474 glasov ali 14,3 odstotka, sta bila izvoljena dva poslanca italijanske narodnosti. Med volitvami so fašisti napadli volivce po istrskih vaseh. V Marezigah so jih ljudje pregnali s kamenjem in štiri ubili. Dogodek je znan kot Marežganski upor.

Fašistični voditelj v Trstu Francesco Giunta je v volilnem govoru povedal: ≫Moj program poznate … Zame posebej se je začel … s požigom Balkana.≪ Škof Bartolomasi je v pastirskem pismu protestiral ≫proti navalom, ki so se izvršili na cerkve, župnišča in župne urade … proti mučenju, proti ranjanju, proti pretepanju župnikov in kaplanov≪. Papež Pij XV je odgovoril, da ≫jih morejo le enega zločina obdolževati, da so namreč iste narodnosti in istega jezika kakor njihovi verniki≪.

DELITE
Exit mobile version