Site icon Vipavska.eu

Odkritje spomenika na Suhorju

Tik pred koncem druge svetovne vojne, 29. aprila 1945 je pri vasi Suhorje, na robu Brkinov, strmoglavilo britansko lovsko letalo Spitfire MH980, pri čemer je izgubil življenje pilot letala, narednik britanskih kraljevih letalskih sil Edmund Ramsbotham. V zaključnih vojnih operacijah so britanski lovci kot pomoč jugoslovanskim partizanom zalezovali nemške kolone in vlakovne kompozicije. Narednik Ramsbotham tisti pomladni dan ni imel sreče – najverjetneje je bil ob nizkem preletu zadet ob eksploziji tovornjaka s strelivom ter je za tem strmoglavil. Truplo mladega angleškega pilota so vaščani Suhorja dostojno pokopali na vaškem pokopališču. Kmalu po vojni so britanske vojaške oblasti posmrtne ostanke prekopale na vojaško pokopališče v Beogradu, kjer počiva še danes. Kljub temu na Suhorju spomin na ta tragični dogodek ni nikoli povsem zamrl in prav iz vaške skupnosti je prišla pobuda, da bi se v lanskem letu, ob 75. letnici padca, postavilo spomenik. Vaščani so se obrnili na Park vojaške zgodovine, ki se veliko ukvarja prav z dediščino padlih zavezniških letal ter sodeluje tudi z britanskim veleposlaništvom. Zaradi epidemije je bila lanska okrogla obletnica sicer zamujena, zato pa so letošnje odkritje spomenika pripravili toliko bolj slovesno.


Avtor spomenika je akademski kipar magister Jurij Smole, docent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, ki je je z velikim veseljem odzval vabilu Parka vojaške zgodovine, da pomaga oblikovati načrt za postavitev spomenika. In ne samo to – tako lokacija, kot zgodba padlega letala sta ga prevzeli do te mere, da se je sam lotil njegove izdelave. Spomenik, ki je postavljen prav na kraju tragične nesreče, je iz lokalnega peščenjaka in upodablja rep letala Spitfire. Ploščat kamen velikega formata ima dve popolnoma različni plati: grobo stran z ostanki naravne teksture in grobimi sledovi obdelave, ki predstavlja destrukcijo sovražnika ter fino obdelano, zbrušeno stran, ki predstavlja lepoto jeklene ptice, letala Spitfire, ki ga mnogi opisujejo kot eno najlepših letal. Naravni kamen objema stilizirana oblika roke iz spoliranega inoxa, ki simbolizira pilotov boj za življenje.


Še nekaj besed o pilotu. Narednik Edmund Ramsbotham je bil rojen 17. Maja 1923 v vasi Backworth v Northumberlandu očetu Edmundu in mami Annie. O njegovi vojaški karieri vemo še zelo malo. Pripadal je 249. Eskadrilji RAF-a – britanskih kraljevih letalskih sil, ki velja za eno najuspešnejših lovskih enot kraljevega letalstva. Enota je bila ustanovljena že avgusta leta 1918, a je svojo slavo dosegla v drugi svetovni vojni – najprej v Bitki za Britanijo, potem pa še nad Malto, Sicilijo, Italijo, Albanijo, Balkanom in prav ob koncu vojne nad slovenskim ozemljem. Narednik Ramsbotham je bil zadnja vojna žrtev te slavne eskadrilje.


Kot slavnostna govornika na slovesnosti odkritja spomenika sta nastopila načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš ter namestnik veleposlanice Združenega kraljestva g. Paul Jancar. Britansko vojsko je na slovesnosti zastopal obrambni ataše podpolkovnik Christopher Day. Poseben poklon spominu nesrečnega pilota so namenili tudi letalci 15. letalskega polka Slovenske vojske, ki so s skupino letal Pilatus PC-9 ob odkritju spomenika preleteli prireditveni prostor.

DELITE
Exit mobile version